Buitenland11 april 2001

Zuid-Afrika introduceert kunstbloed

JOHANNESBURG – Zuid-Afrika heeft als eerste land ter wereld ingestemd met het op de markt brengen van een bloedvervanger die de werking van rode bloedcellen nabootst.


Het Amerikaanse bedrijf Biopure, dat het product heeft ontwikkeld, maakte dat gisteren bekend.

De bloedvervanger Hemopure kan gebruikt worden bij patiënten van alle bloedgroepen en kan twee jaar bij kamertemperatuur worden bewaard, terwijl bloed in de koeling 42 dagen houdbaar is. Daarnaast is de kans op besmetting met door bloed overdraagbare ziekten als aids bij het gebruik van de bloedvervanger kleiner dan bij donorbloed. Hemopure is gemaakt van hemoglobine van koeien.

De Zuid-Afrikaanse Controleraad voor Medicijnen keurde het gebruik van Hemopure maandag goed als bloedvervanger tijdens operaties.

Volgens de directeur van de Zuid-Afrikaanse bloedbank Anthon Heyns zal Hemopure overigens nooit een alternatief worden voor alle bloedtransfusies. Hemopure verliest na een dag of twee zijn zuurstoftransporterende eigenschappen, terwijl dat bij donorbloed pas na een maand gebeurt. Bij de toepassing van Hemopure moeten dus veel meer transfusies worden uitgevoerd. Heyns denkt dan ook dat de bloedvervanger vooral geschikt is als overbrugging tot geschikt donorbloed is gevonden.

Volgens Luc Noel, coördinator voor de veiligheid van bloedtransfusies bij de Wereldgezondheidsorganisatie, is de bloedvervanger echter wel een uitkomst voor ontwikkelingslanden, waar een groot tekort is aan donorbloed. „Als er een alternatief is dat veiliger is dan normale transfusies, moet dat worden gebruikt”, zegt hij.

Volgens directeur Carl Rausch van Biopure kan Hemopure ook voor andere medische doeleinden worden gebruikt. Omdat de deeltjes in de bloedvervanger die zuurstof transporteren duizendmaal kleiner zijn dan rode bloedcellen, kunnen ze ook door geblokkeerde bloedvaten heen en kunnen ze tumoren bereiken. Daar kan de toevoer van zuurstof gunstig zijn voor bestralingsbehandelingen.