Buitenland20 februari 2001

Dossier Crisis Midden-Oosten

Sharon lonkt naar religieuze partijen

Barak werkt niet met
uiterst rechts samen

JERUZALEM – De Israëlische Arbeiderspartij zal niet aan een nationale eenheidsregering deelnemen als aanstaand premier Ariel Sharon uiterst rechtse partijen in de regering opneemt. Dat heeft scheidend premier Ehud Barak van de Arbeiderspartij gisteren gezegd.


Sharon, die Barak bij de premiersverkiezing van 6 februari met groot verschil versloeg, heeft Barak en Shimon Peres van de Arbeiderspartij de portefeuilles Defensie en Buitenlandse Zaken aangeboden in zijn regering. Barak heeft het aanbod aangenomen, tot woede van mensen van zijn eigen partij die vinden dat hij zijn woord gestand moet doen en na zijn nederlaag moet opstappen.

Tegen partijactivisten zei Barak gisteren dat de Arbeiderspartij niet zonder voorwaarden deel zal nemen aan een regering-Sharon. „Wij zijn bereid deel te nemen aan de formulering van het beleid, maar wij kunnen niet de soldaten van Sharon zijn of de uitvoerders van de politiek van de rechtervleugel”, zei Barak.

Likud-leider Sharon stuurt aan op een brede eenheidsregering met de Arbeiderspartij en drie religieuze partijen. Maar hij heeft ook gezinspeeld op regeringsdeelname van twee uiterst rechtse partijen, waaronder die van Rehavam Zeevi, die Palestijnen uit de Westoever en de Gazastrook wil 'overplaatsen'. De andere partij is van Avigdor Lieberman, die onlangs heeft gezegd dat Israël de Aswandam in Egypte of de Iraanse hoofdstad Teheran moet bombarderen als er oorlog uitbreekt.

Barak wil volgende week het centrale comité van de Arbeiderspartij laten stemmen over regeringsdeelname. Onderhandelaars van Likud zouden de besprekingen met andere partijen willen laten rusten totdat de Arbeiderspartij een besluit heeft genomen.

In Gaza-stad hielden ongeveer duizend Palestijnen gisteren een demonstratie uit solidariteit met Irak, dat vrijdag Amerikaans-Britse luchtaanvallen te verduren kreeg. „Saddam, we wachten tot je raketten op Tel Aviv neerkomen”, riepen betogers. De Iraakse leider Saddam Hussein werd op een spandoek aangeduid als de „leider die Palestina zal bevrijden.”

De Palestijnse leider Yasser Arafat had intussen in Gaza-stad een ontmoeting met de Amerikaanse consul in Jeruzalem, ter voorbereiding van het eerste bezoek aan het Midden-Oosten van de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell.

Hamas-activist
Een activist van de fundamentalistische Hamas-beweging is gisteren op de Westoever neergeschoten en later aan zijn verwondingen overleden. Volgens ooggetuigen werd de 25-jarige Mahmoud Madani in het vluchtelingenkamp Balata onder vuur genomen vanuit stellingen van het Israëlische leger. Het leger heeft geen commentaar gegeven op het incident.

Tijdens de jongste opstand in de Palestijnse gebieden, die nu vijf maanden duurt, zijn meer dan twaalf Palestijnse extremisten omgekomen bij wat volgens de Palestijnen Israëlische moordaanslagen waren. Israël heeft zijn betrokkenheid bij sommige van de aanslagen toegegeven en gezegd het gemunt te hebben op personen die Israeliërs aanvallen.

Madani genoot als Hamas-activist aanzien in Balata. Hij zat vier jaar vast in een Israëlische gevangenis. Hij werd neergeschoten toen hij van een moskee onderweg was naar zijn groentewinkel. De schoten kwamen volgens de ooggetuigen vanuit een legerstelling op een heuvel die uitkijkt over Balata en vanuit een controlepost op de weg.