Buitenland30 december 2000

Dossier Crisis Midden-Oosten

Peilingen bijzonder gunstig voor 'havik' Sharon

Palestijnen gewond bij
anti-Israëlische incidenten

JERUZALEM – Bij een schermutseling in de buurt van de grenspost Erez in de Gazastrook is gisteren een twintigjarige Palestijnse politieman omgekomen door een Israëlische granaat. Bij een incident in Ramallah op de Westoever raakten vijftien Palestijnen gewond.

In Ramallah werd gedemonstreerd door zo'n duizend Palestijnen, die opriepen tot een voortzetting van de intifada, de Palestijnse opstand. Ongeveer honderd betogers begonnen met stenen naar Israëlische militairen te gooien, waarna het tot een confrontatie met de Israëlische troepen kwam. Palestijnen van de Westoever en uit Gaza kregen van Israël geen toestemming het vrijdaggebed in de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem bij te wonen.

Het Israëlische leger maakte bekend dat 's nachts acht Palestijnen op de Westoever waren opgepakt op verdenking van vijandelijke activiteiten. Een dag eerder blijken zeven Palestijnen te zijn gearresteerd. Zij worden ervan verdacht bommen te hebben geplaatst en aanslagen te hebben gepleegd.

De Israëlische maatregelen zijn een antwoord op de aanslagen van donderdag. In een bus in Tel Aviv ontploften toen twee bommen, waarbij veertien mensen gewond raakten, van wie twee ernstig. Enkele uren later ontplofte een bom op een kruispunt in de Gazastrook. Deze aanslag kostte het leven aan twee Israëlische militairen, van wie er een uit Nederland kwam.

Kaartje
Gisteren publiceerden Israëlische kranten de uitkomsten van enkele opiniepeilingen. Deze peilingen wijzen erop dat een kleine meerderheid van de Israëliërs tegen de concessies is die Israël volgens de nieuwste Amerikaanse plannen aan de Palestijnen zou moeten doen. Volgens een onderzoek van het instituut Gallup zei 56 procent van de ondervraagden tegen een akkoord op basis van de plannen van president Bill Clinton te zijn.

Verder bleek dat, als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, de rechtse leider Ariel Sharon het ruimschoots zou winnen van de huidige premier Ehud Barak. Op 6 februari gaat Israël naar de stembus.

Sharon, die bekendstaat als een havik en wiens bezoek aan de Tempelberg de aanleiding vormde voor de huidige intifada, heeft deze week overigens een kaartje gestuurd naar de Palestijnse leider Yasser Arafat ter gelegenheid van Id-al Fitr, het islamitische suikerfeest aan het einde van de ramadan. Deze geste is opmerkelijk, want in het verleden weigerde Sharon zelfs Arafat de hand te schudden.