Buitenland21 december 2000

Dossier Crisis Midden-Oosten

Twijfels over voldoende steun in Knesset

Peres wil meedingen
naar premierschap

JERUZALEM – Oud-premier Shimon Peres van de Israëlische Arbeiderspartij heeft gisteren bevestigd dat hij zich kandidaat wil stellen voor het premierschap. Peres hoopt dat hij dermate geloofwaardig is voor de Palestijnen dat het hem zal lukken tot een vredesakkoord te komen.

Peres
„Ik heb besloten aan de verkiezingen mee te doen, omdat ik tot de conclusie ben gekomen dat mijn kandidatuur de beste kans biedt om de andere kant te verslaan”, verklaarde Peres.

De 77-jarige Peres heeft zijn besluit genomen na een gesprek met Yossi Sarid, de leider van de centrumlinkse Meretz-partij, een bondgenoot van de regerende Arbeiderspartij in het streven naar vrede met de Palestijnen. Peres heeft de steun van Meretz nodig.

Om zich als kandidaat te kunnen inschrijven, moet Peres voor middernacht de handtekeningen van tien van de 120 leden van de Knesset kunnen overleggen. Het is nog maar de vraag of Peres die handtekeningen weet te bemachtigen, want in het linkse kamp zijn de meningen over zijn kandidatuur verdeeld. De meeste kans lijkt Barak te hebben bij de tien zetels tellende fractie van Meretz. Deze partij zou vermoedelijk vandaag een besluit nemen over steun aan Peres. Sommige leden van Meretz zijn bang dat de kandidatuur van Peres een splijtzwam zal zijn in het gematigde kamp. Ze denken dat als Peres zich als rivaal van Barak opwerpt, dit de pas hervatte besprekingen in Washington in gevaar brengt.

Doden in Gaza
In de Gazastrook kwam het gisteren opnieuw tot ongeregeldheden. Een 14-jarige Palestijnse jongen werd door een Israëlische kogel in het hoofd geraakt en overleed ter plekke. Zijn zusje raakte gewond. Eerder op de dag waren twee Palestijnse hulpverleners om het leven gekomen toen hun voertuig onder vuur werd genomen door Israëlische militairen.

Een andere escalatie had plaats bij de grensplaats Rafah. Hier beschoot een tank van de Israëlische strijdkrachten een vluchtelingenkamp. Meer dan twintig mensen raakten gewond.

Op de tweede dag van het heropende vredesoverleg over het Midden-Oosten toonde de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shlomo Ben-Ami, zich positief. Na met de Amerikaanse president Clinton gesproken te hebben, beschreef hij het overleg gisteren als „zeer vruchtbare onderhandelingen in een nieuwe, positieve geest met onze Palestijnse partners.”

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat was wat meer gematigd in zijn oordeel. Hij sprak van „zeer, zeer serieuze discussies” en „grote moeilijkheden.” Volgens Ben-Ami gaat zijn Amerikaanse ambtgenote, Madeleine Albright, vandaag aan de onderhandelingen meedoen.

Direct overleg
Een Israëlische diplomaat zei dat allereerst het in oktober bereikte akkoord dat een einde had moeten maken aan het geweld alsnog moet worden uitgevoerd, voordat daadwerkelijk iets kan worden bereikt. De Amerikanen willen proberen de delegaties later deze week voor direct overleg rond de tafel te krijgen. Woordvoerder Jake Siewert van het Witte Huis zei dat de twee partijen steeds meer bereid lijken tot direct overleg. Tot nu toe hebben de onderhandelaars van beide partijen alleen afzonderlijk gesproken met de Amerikaanse bemiddelaars en met president Clinton.

De delegaties van Israël en de Palestijnen zijn bijeen op de afgelegen luchtmachtbasis Bolling, in het zuidoosten van Washington.

Zowel Arafat als Barak blijft hopen op een vredesakkoord. De Israëlische premier weet namelijk dat zijn kansen om herkozen te worden flink toenemen als hij voor de verkiezingen van 6 februari een deal sluit met de Palestijnen. Yasser Arafat aan de andere kant weet dat de kans op een vredesakkoord met de havik Sharon (Likud) als premier bijna nihil is.