Buitenland19 december 2000

„Besprekingen in VS niet doorkruisen”

Veiligheidsraad:
Geen waarnemers
naar Midden-Oosten

Van onze buitenlandredactie
NEW YORK – De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteravond een Palestijnse resolutie afgewezen waarin gevraagd werd om een waarnemersmissie naar de bezette Palestijnse gebieden. De ontwerpresolutie kreeg slechts de steun van acht landen die voorstander waren van het zenden van militaire waarnemers en politie naar het Midden-Oosten. De andere zeven leden van de raad, waaronder de VS en Nederland, onthielden zich van stemming.

De Palestijnen, die gefrustreerd waren geraakt door het langdurige uitstel, hadden er bij hun aanhangers op aangedrongen de resolutie toch in stemming te brengen.

De westerse landen vonden het niet nodig om in te stemmen met een missie, omdat deze week in de VS besprekingen beginnen tussen de Amerikanen, de Israëliërs en de Palestijnen over manieren om het vredesproces weer op gang te brengen. Bovendien was Washington indien nodig bereid een veto uit te spreken om de resolutie de kop in te drukken. Israël is mordicus tegen de aanwezigheid van buitenstaanders.

De Israëlische minister van Justitie, Yossi Beilin, heeft gisteren gezegd dat de besprekingen die Israël en de Palestijnen vanaf vandaag in Washington voeren uiteindelijk zouden kunnen leiden tot een vredesakkoord.

Afvaardigingen uit Israël en van de Palestijnen, onder leiding van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shlomo Ben-Ami en de Palestijnse onderhandelaars Saeb Erekat en Yasser Abed Rabbo, reisden gisteren naar Washington voor nieuwe overleg. Het overleg wordt beschouwd als een laatste kans om de vredesbesprekingen weer op gang te krijgen voordat de Amerikaanse president Clinton over een maand het veld ruimt en voordat de Israëlische premier Barak de vervroegde verkiezingen ingaat. Barak zal de voorlopig op 6 februari vastgestelde verkiezingen waarschijnlijk verliezen als hij niet snel vooruitgang boekt bij de vredesonderhandelingen.

Aangenomen wordt dat er zal worden gesproken over de uiteindelijke status van Jeruzalem en over de terugkeer van miljoenen Palestijnse vluchtelingen. De Palestijnen eisen het in 1967 door Israël bezette Oost-Jeruzalem op als hoofdstad van hun toekomstige eigen staat. Israël weigert het stadsdeel echter op te geven en is ook tegen de terugkeer van de vluchtelingen.

In sommige berichten uit Israël werd gespeculeerd over verdere Israëlische concessies aangaande Jeruzalem, in ruil voor inschikkelijkheid van de Palestijnen waar het de vluchtelingen betreft. De Palestijnse minister Shaath heeft eerder gezegd dat de vluchtelingen akkoord zouden kunnen gaan met een schadeloosstelling in plaats van terugkeer.

Jordanië en Libanon, landen die vele honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen herbergen, eisten gisteren opnieuw het recht op terugkeer voor de vluchtelingen.

Kolonisten aangehouden
De Israëlische politie heeft gisteren twee Joodse kolonisten aangehouden. Die zouden betrokken zijn geweest bij de moord op een 18-jarige Palestijnse jongeman in de Gazastrook. Een 14-jarige Palestijnse jongen is gisteren op de Westelijke Jordaanoever op een schoolterrein neergeschoten. Ooggetuigen zeiden dat de dader een Joodse kolonist was. De jongen is in een ziekenhuis geopereerd.

Een hoge Palestijnse veiligheidsfunctionaris is gisteren omgekomen toen hij een projectiel demonteerde in Gaza-stad. Het zou gaan om een naaste medewerker van de Palestijnse politiechef Ghazi Jabali. De explosie deed zich voor in een politiebureau in het noorden van de stad.

Gisteren werd ook het lichaam van een Fatah-activist gevonden. De Palestijnse autoriteiten beschuldigen Israël ervan achter de dood van de man te zitten. Met de nieuwe slachtoffers komt het dodental van de ongeregeldheden sinds eind september op meer dan 340 te liggen.