Buitenland12 december 2000

Israël en Hezbollah praten over ruil

BEIROET – De Libanese sjiitische guerrillabeweging Hezbollah en Israël voeren onder Duitse bemiddeling onderhandelingen over een gevangenenruil. Dat heeft Hussein Khalil, politiek adviseur van Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah, gisteren gezegd.

De Hezbollah heeft drie Israëlische militairen in handen die op 7 oktober uit een omstreden strook grond aan de grens van Libanon en Israël werden ontvoerd. De door Iran gesteunde groep wil de drie Israëliërs en een eveneens in oktober naar Beiroet gelokte Israëlische zakenman en reservekolonel ruilen tegen gevangenen in Israël.

Israël houdt vijftien Libanezen vast, onder wie de guerrillaleiders Abdul-Karim Obeid en Mustafa Dirani. Onduidelijk is of Hezbollah in het kader van de ruil ook de vrijlating van Palestijnse gevangenen verlangt.

Khalil zei dat er nu „serieus” onderhandeld wordt. De krant As-Safir, die dicht bij Hezbollah staat, berichtte gisteren dat de Duitse contacten met Israël en Hezbollah in „een gevorderd stadium” zijn. Volgens de krant kan een gedetailleerd akkoord over tien dagen gereed zijn.

In Israël zei onderminister van Defensie Ephraim Sneh dat de regering zich beijvert om de gevangen soldaten vrij te krijgen. „Ik kan alleen zeggen dat onze inspanningen over meer dan één spoor lopen. Wij proberen alles, zowel om informatie te verkrijgen als om een praktische mogelijkheid te bereiken om deze zonen thuis te krijgen.”

Familie van een van de gevangen Israëlische soldaten zei dat militaire autoriteiten hadden bevestigd dat er „enige grond is” voor de berichten dat er onderhandelingen gaande zijn.

Duitsland heeft ook in het verleden bemiddeld bij uitwisselingen tussen Israël en de Hezbollah. De vorige keer was in 1998, toen Israël zestig guerrillastrijders liet gaan en de resten van veertig anderen vrijgaf in ruil voor de resten van een soldaat die een jaar eerder in Libanon was omgekomen.

De Libanese guerrillaleiders Obeid en Dirani werden respectievelijk in 1989 en 1994 door Israëlische commando's in Libanon ontvoerd. Dirani moest als wisselgeld dienen in onderhandelingen over de Israëlische luchtmachtnavigator Ron Arad, die nadat zijn toestel in 1986 boven Zuid-Libanon werd neergehaald spoorloos is.