Buitenland15 november 2000

Lichte verbetering
in relatie Iran en Irak

DOHA – Ten teken dat de betrekkingen tussen Iran en Irak aan het verbeteren zijn, heeft de Iraanse president Mohammad Khatami gisteren besprekingen gevoerd met de vice-president van de Iraakse Revolutionaire Commandoraad, Izzat Ibrahim.

De ontmoeting had plaats in Doha in Qatar, waar beiden aanwezig waren op de top van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC).

Een hoge functionaris van het bureau van Khatami zei dat de twee bewindslieden de nadruk hadden gelegd op de noodzaak dat Iran en Irak hun samenwerking op veiligheidsgebied voortzetten, doorgaan met besprekingen die vorige maand zijn begonnen en de politieke bereidheid dienen op te brengen bestaande problemen op te lossen. Verder spraken zij over de noodzaak elkaars nationale integriteit te respecteren.

Irak en Iran voerden tussen 1980 en 1988 een bittere oorlog. Zij proberen al lange tijd oplossingen te vinden voor kwesties zoals de uitwisseling van krijgsgevangenen, grensveiligheid en dergelijke. Nu is overeengekomen het overleg op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken voort te zetten. Khatami bedankte Ibrahim voor diens inzet tijdens een recent bezoek van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, aan Bagdad.

De top in Doha eindigde met een oproep van de Qatarese emir sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani om een delegatie van islamitische ministers van Buitenlandse Zaken naar de Veiligheidsraad af te vaardigen met de opdracht dit college te bewegen tot onmiddellijke maatregelen die een einde moeten maken aan „de Israëlische agressie” jegens de Palestijnen. Sjeik Hamad verklaarde dat de Veiligheidsraad „de noodzakelijke internationale bescherming aan het Palestijnse volk” moet bieden. De ongeregeldheden in de Palestijnse gebieden vormden het voornaamste agendapunt van de bijeenkomst, waarop alle 56 OIC-lidstaten vertegenwoordigd waren.

Ondanks inspanningen van verscheidene Golfstaten kwam niets van de beoogde toenadering tussen Irak en Koeweit. In een resolutie wordt Qatar als huidig OIC-voorzitter opgeroepen om in overleg met Koeweit en Irak de nodige stappen te zetten om de geschillen tussen beide landen op te lossen.

De OIC roept daarnaast de Veiligheidsraad op een dialoog met Irak aan te gaan opdat een einde kan komen aan de sancties die in 1990 tegen Irak zijn ingesteld vanwege de invasie in Koeweit.