Buitenland19 oktober 2000

Voorstel valt bij Palestijnen in slechte aarde

Barak overweegt scheiding
als alternatief voor vrede

JERUZALEM – De Israëlische premier Ehud Barak heeft de hoop op een vredesakkoord met de Palestijnen nog niet laten varen, althans, niet in het openbaar, maar hij werkt aan een alternatief plan om op terug te vallen: scheiding van Israëliërs en Palestijnen.


Het plan –nog vaag en op onderdelen tegenstrijdig– werd gisteren voor het eerst ter sprake gebracht door onderminister van Defensie Ephraim Sneh. Of het in de la blijft liggen hangt van een aantal zaken af, zoals of Yasser Arafat een Palestijnse staat uitroept en of de Israëlische oppositie erin slaagt vervroegde verkiezingen door te drukken.

Volgens Palestijnen probeert Barak de Palestijnse staat-in-wording te ondermijnen. „Het is geen plan voor separatie. Het is een plan om de Palestijnse gebieden te isoleren”, aldus de Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo.

Sneh zei dat Barak, die er de laatste tijd openlijk aan getwijfeld heeft of Arafat nog wel vrede wil, hem gevraagd heeft een alternatief plan op te stellen. „De idee is dat indien wij geen akkoord hebben met de Palestijnen, wij de realiteit zullen scheppen die het dichtst in de buurt komt van wat wij door middel van een akkoord hadden willen bereiken.”

Sneh zei dat Israël grensafzettingen zal plaatsen op de Westoever, compleet met controleposten. Waar de lijn zou komen te liggen en of die ononderbroken zou zijn, wilde hij niet zeggen. Van de 144 Joodse nederzettingen op de Westoever en in de Gazastrook zou er niet één ontmanteld worden.

Oppositieleider Ariel Sharon zei gisteren dat Barak het plan –zonder landkaarten– aan hem had voorgelegd, klaarblijkelijk om hem over te halen zitting te nemen in een brede coalitie.

Het parlement keert 30 oktober terug van reces en zal naar verwachting Barak dwingen vervroegde verkiezingen uit te schrijven, waarschijnlijk in het voorjaar. Barak is zijn meerderheid in de Knesset kwijtgeraakt door de territoriale concessies die hij de Palestijnen in juli op de top in Camp David heeft aangeboden.

Sharon zei gisteren dat hij het coalitieaanbod van Barak had afgeslagen omdat hij geen deel wil uitmaken van een regering die met de Palestijnen onderhandelt op basis van de afspraken die in Camp David zijn gemaakt.

De Palestijnen willen een staat die de hele Westoever en de Gazastrook beslaat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. Barak heeft hun in Camp David meer dan 90 procent van de Westoever, bijna de gehele Gazastrook en delen van Oost-Jeruzalem aangeboden.

Sharon noemde het separatieplan van Barak een ernstige vergissing. „Ze zijn bereid historische en strategische zaken nu op te geven, ook al leidt dit niet tot een einde aan het conflict.”

De Palestijnse onderhandelaar Hassan Asfour wijst de Israëlische plannen af. Hij denkt dat Israël de staat voor de Palestijnen wil uitroepen en vervolgens de Palestijnen de schuld wil geven van het mislukken van het vredesoverleg. „Zij zijn de supermacht in de regio en doen wat zij willen.”