Buitenland19 oktober 2000

Solana wil invloed op vredesbesprekingen

EU bedelt om rol in
Midden-Oostenproces

Van onze buitenlandredactie
BRUSSEL – De Europese Unie bedelt welhaast om een grotere rol te mogen spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten. Dat bleek gisteren nog eens uit het relaas dat Javier Solana, de vertegenwoordiger van het gemeenschappelijk buitenlands beleid, in Brussel hield over de recente crisistop.


De EU is de belangrijkste handelspartner van genoemde regio en verstrekt al jarenlang veel financiële hulp om de pogingen tot het bereiken van een alomvattend akkoord tussen de strijdende partijen te ondersteunen. Maar bij het daadwerkelijke overleg tussen Israël, de Palestijnen en de omliggende landen stelt haar betrokkenheid weinig voor. De leiding over die besprekingen berust volledig bij de Verenigde Staten.

Solana vindt dat het verenigd Europa in dit verband meer invloed moet krijgen. Hij benadrukte dat het een neutrale partij is in het conflict en dat het zich op het vlak van de buitenlandse politiek steeds sterker profileert. De Spaanse oud-NAVO-topman zei verder dat de EU niet zal proberen met behulp van haar dominante betekenis in de economische relatie met het Midden-Oosten, de autoriteiten daar te dwingen terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Eind vorige week, toen de vijandelijkheden hoog oplaaiden, waren de regeringsleiders van de vijftien lidstaten bijeen in Biarritz. Zij gaven een gezamenlijke verklaring uit met een oproep het geweld onmiddellijk te staken. Tevens vroeg de Franse president Chirac, als huidige voorzitter van de Unie, openlijk om een uitnodiging om te mogen participeren in het crisisberaad in het Egyptische Sharm el-Sheik. Die boodschap vond gehoor en zo was Solana de eerste Europese gezant die sinds lange tijd aanwezig was bij directe onderhandelingen over de problemen in het Midden-Oosten.

Bondgenoot
Israël staat enigszins wantrouwend tegenover Europa. Het wil beslist dat Washington de regie over het vredesproces in handen houdt, omdat het weet dat het op beslissende momenten in de Amerikanen een trouwe bondgenoot heeft. Diverse EU-landen tonen traditioneel meer begrip voor de Arabische standpunten.