Buitenland14 oktober 2000

Mijlpalen in het vredesproces

13 september 1993: Akkoord van Oslo (I)

Een historisch akkoord waarin Israël en de PLO elkaar voor het eerst in de geschiedenis officieel erkennen. Het akkoord bepaalt dat Israël zich terugtrekt uit de Gazastrook en Jericho en het bestuur zal overdragen aan de Palestijnse Autoriteit en dat de Palestijnen binnen een termijn van vijf jaar zelfbestuur krijgen.

4 mei 1994: Gaza/Jericho-akkoord (Caïro-akkoord)

In dit uitgebreide akkoord worden de details van de terugtrekking uit de Westoever en Gaza en van het Palestijnse zelfbestuur geregeld.

29 augustus 1994: Overeenkomst over vervroegde overdracht

Dit akkoord regelt de vervroegde overdracht van bestuursfuncties op civiel gebied, voordat het leger overgaat tot de eigenlijke terugtrekking.

28 september 1995: Israëlisch-Palestijnse interim-overeenkomst voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook (Oslo II)

Uitgebreide overeenkomst over de terugtrekking van Israël uit grote Palestijnse bevolkingscentra. In de bijlagen staan bepalingen over veiligheidsregelingen, verkiezingen voor de Palestijnen, civiele en juridische zaken, economische betrekkingen, Israëlisch-Palestijnse samenwerking en vrijlating van Palestijnse gevangenen.

17 januari 1997: Protocol betreffende de terugtrekking uit Hebron (Hebron-akkoord)

In dit akkoord wordt de terugtrekking van het leger uit grote delen van Hebron bepaald. Bepaalde gebieden in Hebron blijven onder Israëlisch bestuur.

23 oktober 1999: Wye River-memorandum

Dit akkoord bepaalt dat bepalingen van het interim-akkoord van september 1995 en andere akkoorden die nog niet zijn uitgevoerd, alsnog zullen worden uitgevoerd. Ook belooft Israël verdere terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever.

4 september 1999: Overeenkomst Sharm El-Sheikh

Beide partijen bevestigen dat ze alle akkoorden sinds 13 september 1993 zullen uitvoeren. Dat gaat in het bijzonder over de bepalingen van de interim-periode van zelfbestuur. Ook wordt er een corridor tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook geregeld.

juli 2000: Camp David-overleg

Pogingen om tot een definitief vredesakkoord te komen op de topconferentie in Camp David mislukken na twee weken onderhandelen op 25 juli. In Camp David biedt Barak Arafat een Palestijnse staat aan in 90 procent van de Gazastrook en autonomie in Arabische wijken van Jeruzalem. De conferentie mislukt omdat de Palestijnen volledige soevereiniteit in Oost-Jeruzalem eisen evenals het recht van terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar Israël.