Buitenland14 oktober 2000

Uitleg belangrijke begrippen

Palestijnse Autoriteit

De Palestijnse Nationale Autoriteit bestaat uit de president, Yasser Arafat, het kabinet, dat door de president is benoemd, en de Palestijnse Wetgevende Raad (het parlement). De rechterlijke macht is zwak ontwikkeld.

Palestijnse Bevrijdingsorganisatie

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO staat boven de Palestijnse Autoriteit. De voorzitter is Yasser Arafat. Verder heeft de PLO een uitvoerend comité. De Palestijnse Nationale Raad is het parlement van de PLO.

Algemene veiligheidsdienst

De Algemene veiligheidsdienst (GSS) werd in mei 1994 officieel opgericht. De GSS, die ook wel simpelweg Palestijnse politie wordt genoemd, heeft tien verschillende afdelingen, waaronder de nationale veiligheidsmacht, de civiele politie, de algemene inlichtingen en de militaire inlichtingen.

Veiligheidsapparaten

Buiten de GSS om creëerde Arafat twee andere veiligheidsapparaten, waaronder de speciale veiligheidsmacht en de presidentiële veiligheid. Ook vele Palestijnen buiten de officiële veiligheidsdiensten om dragen wapens. De bekendste militante groep is Tanzim.

Fatah

Fatah begon als een guerrillagroep. Fatah is de grootste politieke partij onder de Palestijnen. Officieel is Fatah voor het vredesproces, maar veel Fatah-activisten vinden dat Fatah een militantere houding tegenover Israël moet aannemen.

Tanzim

De Tanzim-organisatie is een militante groep binnen Fatah die wordt geleid door Marwan al-Barguti. Tanzim, dat buiten de Palestijnse politieapparaten om opereert, was de afgelopen dagen betrokken bij schietpartijen met Israëlische soldaten. Door hun militante houding hopen de Tanzim-activisten hun positie binnen het Palestijnse leiderschap te vergroten.

Hamas

Hamas (islamitische verzetsbeweging) wordt geleid door de in Gaza wonende sjeik Achmed Yassin. Hamas is in Israël vooral berucht vanwege aanslagen door kamikazeterroristen. De beweging heeft de steun uitgebreid door een omvangrijk netwerk van sociale, educatie en medische instellingen op te bouwen. De militaire arm van Hamas heet Izzadin al-Qassem. Arafat neemt een tweeslachtige houding tegenover Hamas aan. Aan de ene kant worden de activisten getolereerd, aan de andere kant wordt er druk op hen uitgeoefend geen terreuraanslagen te plegen. Een andere bekende islamitische groep heet Islamitische Jihad.

Hezbollah

Ook Hezbollah (partij van Allah) speelt een rol in de huidige crisis. Hezbollah is de sjiitische partij in Libanon. De militaire arm van Hezbollah opereert onafhankelijk van de reguliere strijdkrachten. Hezbollah voerde in Libanon een guerrillaoorlog tegen het Israëlische leger, dat in het zuiden van Libanon een veiligheidszone controleerde. Het leger trok zich in mei terug. Vorige week zaterdag kidnapte Hezbollah drie Israëlische soldaten die op patrouille waren aan de noordgrens.