Buitenland14 oktober 2000

Leiders bepleiten top in Midden-Oosten

EU roept op geweld
onmiddellijk te staken

Van onze buitenlandredactie
BIARRITZ – De Europese regeringsleiders roepen Israël en de Palestijnen op het geweld onmiddellijk te staken. Zij zullen, zoals president Chirac als huidig voorzitter van de Unie het verwoordde, „alles en meer dan dat” in het werk stellen om beide kampen te laten terugkeren naar de onderhandelingstafel.

De politieke chefs van de vijftien lidstaten van de EU zijn voor een tweedaagse informele top bijeen in Biarritz. Het overleg daar over de voorgenomen interne hervormingen werd gisteren overschaduwd door de actuele omstandigheden in het Midden-Oosten. Na een debat over de jongste ontwikkelingen in dat gebied gaven de in de Franse badplaats verzamelde politici een korte gemeenschappelijke verklaring uit.

Daarin dringen zij er bij de betrokken autoriteiten en volkeren op aan de moed te tonen en de verantwoordelijkheid te nemen om de haat en het extremisme te stoppen. Zij pleiten krachtig voor een hervatting van de dialoog, op basis van de resultaten die enkele maanden geleden in Camp David in het verschiet lagen.

„De tijd dringt. Wij vragen de twee partijen in een constructieve sfeer deel te nemen aan een topconferentie.” Als die een dezer dagen inderdaad plaatsvindt –waarvoor onder andere de Verenigde Staten en Egypte zich sterk inspannen– zal de EU daarbij graag aanwezig zijn. Dat gebeurt dan in de persoon van Solana, die de functie bekleedt van hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid. Tot nu toe heeft Europa, zoals Chirac erkende, altijd een bescheiden rol gespeeld bij de besprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

Solana verbleef de afgelopen dagen reeds in het Midden-Oosten en wil vandaag, na afloop van de top in Biarritz, opnieuw in die richting vertrekken. „Er bestaat een kansje, al is het klein, dat de draad van het vredesproces weer wordt opgepakt. Dat moeten we zonder voorwaarden aangrijpen”, aldus de voormalige NAVO-topman.

Sprankje hoop
Chirac sprak in een uiteenzetting over het beraad met zijn collega's van „een uiterst delicate situatie” en van „een gewelddadige en een heel gepassioneerde crisis.” „We zijn allemaal getroffen door de gebeurtenissen. Er voltrekt zich een groot menselijk drama. Daarom dienen we alles te doen wat gedaan kan worden om het tij te keren. Als er maar een sprankje hoop is, moeten we daarop inspelen”, beklemtoonde het Franse staatshoofd.