Buitenland16 september 2000

Oudhollandse poffertjes
populair in Tel Aviv

HERZLIYA – Nu Nederland volop heeft kennis gemaakt met het broodje falafel –Israëls nationale snack– is het hoog tijd voor Nederland om ook eens een voedseltrend in Israël te introduceren. Het geheime wapen: het poffertje. De Oudhollandse lekkernij wint rap aan populariteit.

De „poffer” werd zes maanden geleden in Tel Aviv geïntroduceerd door initiatiefnemer Gidon Sinvani. Sinvani is een tot psychotherapeut omgeschoold kunstenaar die aan ernstige burn-outverschijnselen leed. Daarop besloot hij iets anders voor de kost te gaan doen. Hij liet twee poffertjespannen overkomen uit Nederland, kocht een soort hotdogkarretje en besloot te zien waar deze minimale investering hem voeren zou. Sinvani kende de poffertjes al uit Nederland waar hij vijftien jaar lang in de kunstenaarswereld vertoefde.

Nu, een half jaar later, duikt de mobiele poffertjeskraam van Sinvani steeds vaker in het straatbeeld op. Het karretje is een succes op bruiloften, bar mitswa's, kinderpartijtjes en straatevenementen. Een van de grote hightechbedrijven laat recepties cateren door de poffertjeswagen, en per dag bestellen zo'n vijftig werknemers in de yuppie-kantorenwijk Herzliya Pituach een poffertjeslunch.

Twee andere met Nederlandse vlaggen gesierde en blauw-wit geschilderde poffertjeskarren vonden al een permanent onderkomen in de luxe winkelcentra van Tel Aviv en Herzliya. En rijke investeerders met een goed oog voor succes hebben plannen geopperd voor een poffertjeskarren-keten, die vast onderdeel worden moet van iedere winkelstraat in Israël. „Het klinkt misschien gek”, zegt Sinvani, „maar Israëliërs vinden het poffertje exotisch.”

Het snelle succes is des te opmerkelijker, omdat alle reclame tot nog toe uitsluitend van mond tot mond is gegaan. Wel is de kunst van het poffertjes eten enigszins aangepast aan de Israëlische verlangens en verwachtingen. Het succes van de Franse crêpe heeft de plaatselijke smaakpapillen doen wennen aan toevoegingen als ijs, slagroom, stroop en chocoladesiroop. Na een aanvankelijke periode van argwaan, raken volgens Sinvani evenwel steeds meer van zijn klanten in de ban van de Nederlandse poffertjestraditie: ondergesneeuwd door poedersuiker en met een klont wegsmeltende echte boter.

Een echte Oudhollandse vaste poffertjeskraam verrijst wat Sinvani betreft voorlopig echter niet in Israël. Het geheim van zijn succes is juist het mobiele en goedkope karretje. Het enige dat hij nodig heeft, is een stopcontact voor de inmiddels professionele poffertjesplaat. Een heel wat beter leven, meent Sinvani, dan iedere dag maar handenwringend te moeten afwachten of het restaurant vol genoeg loopt om de huur te kunnen betalen. En raakt het poffertje uit de mode, dan is het karretje nog altijd in een handomdraai om te bouwen tot falafelstand.