Buitenland27 juli 2000

Studente overleeft ramp door sprong uit raam

„Ik leef, ik leef, ik leef”

Van onze buitenlandredactie
GONESSE – „Ik leef, ik leef, ik leef.” De 21-jarige Alice Brooking herhaalt het nog steeds. De Engelse studente ziet het als een wonder dát ze het nog kan zeggen. Door een sprong uit het raam van haar hotel overleefde zij de vliegtuigramp met de Concorde.

Alice Brooking
Alice Brooking kwam dertig minuten voor de ramp in hotel Hotelissimo in Gonesse aan en zat op haar kamer aan de telefoon met haar zus Nathalie in Londen. „Toen hoorde ik opeens heel veel lawaai, een enorme explosie. Het leek een aardbeving. Op hetzelfde moment viel de telefoonlijn weg. Ik opende de deur van mijn kamer, maar zag overal vlammen. Daarom rende ik naar het raam. Dat had ik even daarvoor opengezet.”

„Door het raam zag ik beneden op de parkeerplaats de receptionist staan. Die riep: „Springen.” Om de een of andere reden was ik op dat moment niet bang en ik sprong.”

Alice –die Frans en Spaans studeert aan de universiteit van Cambridge– rende daarop het veld in. „Op mijn blote voeten. Mijn schoenen stonden nog op mijn hotelkamer. Ik probeerde de aandacht van automobilisten te trekken om weg te komen van de rampplek. Dat was het enige wat me bezighield.” Weg van de vuurzee. „Op dat moment was er niets van het vliegtuig te zien. Alleen maar vlammen en rook.” Zij hoorde pas van een automobilist wat er gebeurd was. Dat er een Concorde op het hotel was neergestort.

Familie
De familie Brooking uit het Engelse graafschap Kent maakte na het plotselinge einde van het telefoongesprek angstige momenten mee, vertelde ze gisteren aan de BBC. „Toen onze dochter Nathalie belde dat er geen verbinding met Alice meer was en we de beelden op de televisie zagen, waren we in paniek. Gelukkig belde Alice al snel naar huis.” Dankzij een behulpzame brandweerman kon de studente doorgeven dat ze in leven was en alleen brandwonden op haar linkerhand had opgelopen.

„Ik heb veel geluk gehad”, zei Alice gisteren tijdens een persconferentie op de Engels ambassade in Parijs. „Als ik in een andere kamer had gezeten had ik het waarschijnlijk niet overleefd. Gelukkig waren er niet zo veel gasten in het hotel. Alleen wat personeel.”

De studente is nog geëmotioneerd, maar is blij dat ze de ramp heeft overleefd.

Gids
Door de ramp is de Engelse wel al haar eigendommen kwijt. „Maar dat doet er niet toe als je bedenkt dat ik onder de puinhopen had kunnen liggen”, zei ze gisteren bij een bezoek aan de plaats van de catastrofe.

De studente was in Parijs voor de reisorganisatie Club Europe. Zij zou een groepje jonge muzikanten van een Engelse band uit Suffolk rondleiden in Parijs. Ook die groep ontsnapte aan de ramp doordat de bus waarmee zij reisden vertraging had opgelopen. De concerten in Parijs wil de groep gewoon door laten gaan, al zijn de muzikanten wel „aangeslagen”, aldus een van de leiders van de groep.