Buitenland 13 juli 2000

Samos telt na bosbranden alleen nog ramptoeristen

Groenste Griekse eiland
is totaal zwartgeblakerd

SAMOS – Groene parel in de Egeïsche Zee, het groenste stukje Griekenland. Met deze aanprijzingen werden jaarlijks duizenden toeristen naar het Griekse Samos getrokken. Maar het groenste eiland van Griekenland bestaat niet meer. De bosbranden hebben van Samos een zwart eiland gemaakt, waar hooguit nog ramptoeristen op af komen.

Na de repatriëring van de meeste Nederlandse vakantiegangers dinsdag is het stil geworden op Samos. Alleen de brandweer heeft het nog druk. Sinds gisterochtend half zes vliegen de blusvliegtuigen weer af en aan. Maar de terrassen blijven voor een groot deel leeg, de Nederlandse kranten liggen onverkocht in de winkels en scooters blijven onverhuurd op de stoep van de verhuurbedrijven staan.

Ook Haagse Frank heeft een rustige dag als scooter- en autoverhuurder. Maar hij maakt zich niet druk. „Je kunt hoog en laag springen, maar het verandert niets aan de situatie”, zegt hij nuchter. Als een van de weinige ondernemers op Samos heeft hij wel begrip voor het vertrek van de Nederlandse toeristen. „De bosbranden zijn bedreigend en dan kan ik me voorstellen dat toeristen weg willen.”

Franks begrip wordt hem door zijn Griekse collega's niet in dank afgenomen. Zij vinden de maatregelen vanuit Nederland overtrokken. Op Samos kun je ondanks de branden nog altijd prima vakantie vieren. De Grieken menen dat hun broodwinning hun geheel ten onrechte is afgenomen. Frank zou na vier jaar op Samos hun kant moeten kiezen.

De Hagenaar maakte in 1985 tijdens een vakantie op Kos een bootreisje naar Samos. Het beviel hem en hij besloot zich na zijn pensionering op het eilandje te vestigen. Dat deed hij vier jaar geleden. Nu runt hij in de zomer een scooter- en autoverhuurbedrijfje in Samos-stad.

'Stameiland'
Frank maakt zich weinig zorgen om het eiland. „Voor Samosgangers is dit eiland een 'stameiland', net zoals je een stamkroeg hebt. Ook al heeft de natuur een zware klap gehad, de vakantiegangers komen terug”, weet Frank.

Magda is duidelijk meer aangeslagen door de bosbranden. Samen met haar man heeft ze al twintig jaar een restaurant op het Griekse eiland. Over hun eigen zaak maakt de Rotterdamse zich niet echt druk. „Samos-stad heeft het er goed afgebracht. Veel toeristen zijn juist hiernaartoe gekomen omdat het in de andere dorpen te gevaarlijk werd. Wij hebben dus klanten genoeg.” Haar zorgen betreffen vooral de plaatselijke bevolking.

„De olijfbomen zijn verloren en de imkers hebben al hun bijen in vlammen op zien gaan”, zegt Magda. Veel Samosbewoners hebben daarmee hun bron van inkomsten verloren. Na twintig jaar op Samos voelt Magda erg met de eilandbewoners mee.

Een vakantieliefde bracht en hield de Rotterdamse op Samos. Net als veel andere Nederlandse vrouwen, weet Magda. In de zomer werken ze allemaal hard, maar in de winter hebben ze genoeg tijd om elkaar op te zoeken. Nederland mist Magda al lang niet meer. Ze is er zelfs al negen jaar niet meer geweest. Anders dan Frank, want hij gaat iedere winter terug naar Nederland. „Uitgaan, naar een concert gaan, dat zijn de dingen waarvoor ik naar Nederland kom. Na zo'n Nederlandse winter kan ik er weer een zomer tegen op Samos.”

Toekomst
Ook over de toekomst denken Magda en Frank verschillend. De restauranthoudster verwacht dat het jaren duurt voor Samos de gevolgen van de bosbranden te boven is. Maar Frank denkt dat het eiland na de eerste regenbuien in oktober snel weer groen zal kleuren.

Intussen heeft de calamiteitencommissie van de Stichting Calamiteitenfonds gisteren besloten dat het negatief reisadvies naar Samos vanaf zaterdag weer wordt opgeheven. Het advies werd maandag ingesteld nadat de bosbranden op het vakantie-eiland steeds heviger werden. Daardoor zijn 1400 Nederlandse toeristen geëvacueerd.