Buitenland 9 mei 2000

Fischer bezorgd
over raketafweer VS

WASHINGTON – De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, heeft gisteren tijdens zijn bezoek aan Washington kritiek geuit op de Amerikaanse plannen voor een nationaal raketafweersysteem.

Fischer zei tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met zijn Amerikaanse collega Madeleine Albright dat de Duitse regering begrijpt waarom de regering van president Bill Clinton begonnen is met tests om te zien of een dergelijk systeem levensvatbaar is.

Maar hij wees erop dat de invoering van het Nationale Raketafweersysteem (NMD), waartoe deze zomer besloten moet worden, een beslissing is met grote internationale gevolgen. Niet alleen wat de betrekkingen met Duitsland betreft, maar ook die met de overige Europese staten. Met name de reactie in Rusland, dat zeer negatief staat tegenover het plan, moet niet uit het oog verloren worden, zei Fischer.

Albright reageerde door te zeggen dat Clinton bij zijn beslissing over de invoering van het systeem rekening zal houden met de kosten, de bedreigingen, en de effecten op bestaande ontwapeningsverdragen.

Zij wees op de activiteiten van landen zoals Iran en Noord-Korea, die werken aan raketten voor de lange afstand en mogelijk aan kernwapens. Clinton overweegt tegen de mogelijkheden van dat soort landen een beperkt systeem met honderd lanceerinstallaties en verbeterde radar.

Fischer benadrukte de speciale verantwoordelijkheid van Washington als enige overgebleven supermacht om de zaak niet te laten uitgroeien tot een twistappel met Moskou. Albright stelde dat het raketschild niet tegen Rusland is gericht.

Moskou is fel tegen de plannen omdat zelfs een beperkt systeem aanpassing van het in 1972 gesloten ABM-verdrag vereist. In dat verdrag staat dat de deelnemende landen, de VS en Rusland, elk slechts één antiraketsysteem mogen hebben.