Buitenland 23 maart 2000

Zie ook: Dossier Oostenrijkse Verkiezingen

Verzoek om normale relatie afgewezen

Oostenrijk vangt bot
bij andere EU-leden

Van onze buitenlandredactie
LISSABON – De regering van Oostenrijk hoeft er niet op te rekenen dat de veertien andere EU-lidstaten hun koele opstelling in de bilaterale betrekkingen met haar zullen laten varen. Gaat het echter om het zakendoen binnen het kader van de Unie, dan wordt Oostenrijk wél als volwaardige partner behandeld.

Premier Guterres van Portugal, het land dat in het lopende halfjaar het voorzitterschap van het gemeenschappelijk Europa bekleedt, zei dit gisteravond in Lissabon. Daar vindt vandaag en morgen een extra top van de regeringsleiders plaats.

Eind januari besloten de overige EU-landen hun contacten met de alpenrepubliek op een laag pitje te zetten, uit protest tegen de aanwezigheid van de extreem rechtse FPÖ in de nieuwe coalitie in Wenen. Het offensief dat Oostenrijk thans ontplooit om terug te keren naar een normale relatie, lijkt niets op te leveren.

Garantie
Eerst verstuurde president Klestil gisteren een brief waarin hij verzocht om het intrekken van de sancties. Hij ving echter bot. Als reactie liet Guterres hem via de telefoon weten dat van een koerswijziging geen sprake zal zijn zolang de partij van Jörg Haider –die onlangs overigens terugtrad als voorzitter– deel uitmaakt van het kabinet. Hij heeft benadrukt, zo vertelde hij op een persconferentie, dat het beleid op dit punt echter zuiver een bilaterale aangelegenheid is en niets van doen heeft met de verhoudingen in EU-verband. „Ik garandeer Oostenrijk dat het binnen de Unie volledig kan functioneren”, aldus Guterres.

Vanavond wil kanselier Schüssel tijdens het diner met zijn Europese collega's in Lissabon de kwestie opnieuw aan de orde stellen. Op de vraag wat Guterres daarvan vindt, antwoordde hij dat de ingelaste vergadering geen top over Oostenrijk mag worden. Schüssel krijgt wat hem betreft de ruimte zijn zegje te doen en daarna zal Guterres herhalen wat hij reeds heeft meegedeeld aan Klestil.

In Franse kringen wordt niet uitgesloten dat president Chirac de zaal verlaat als Schüssel het woord voert over dit onderwerp. Frankrijk en België gelden als de twee landen die vooroplopen bij de harde aanpak van de regering in Wenen.

Vanmorgen was er ook nog discussie over de vraag of er tijdens de top een foto zou worden genomen waarop de aanwezige presidenten en premiers gebroederlijk naast elkaar staan. Guterres maakte er gisteren een woordenspelletje van. Hij sprak niet langer van, zoals gebruikelijk, een familiefoto, maar van een groepsfoto.

Werkgelegenheid
De regeringschefs praten tijdens hun ingelaste tweedaagse beraad vooral over werkgelegenheid, economische hervormingen en sociale samenhang. Zij willen een strategie uitzetten om te voorkomen dat Europa in wat heet de kenniseconomie, met internet als belangrijkste fenomeen, op steeds grotere achterstand raakt ten opzichte van de Verenigde Staten. Dat land presteert tot dusver beter dan de Unie als het gaat om de hoogte van de economische groei en het creëren van banen.

In de visie van Guterres moeten de EU-leiders in de Portugese hoofdstad in de richting van de markten en van de bevolking het signaal afgeven dat zij ernst maken met hun inspanningen om Europa uiteindelijk een voortrekkersrol te verschaffen in het informatietijdperk. Als het aan hem ligt, zal er voortaan elk voorjaar een top worden gehouden waarop de hoogste politieke vertegenwoordigers van de lidstaten de economische situatie analyseren, ervaringen uitwisselen over hun beleid en elkaar aanmoedigen tot het verbeteren van de resultaten.