Buitenland 9 maart 2000

Zie ook: Dossier Oostenrijkse Verkiezingen

President pleit voor objectiviteit

Klestil: Geef
Oostenrijk een
faire behandeling

Van onze buitenlandredactie
BRUSSEL – De Oostenrijkse president Klestil doet een beroep op de internationale media om de nieuwe regering in Wenen, met daarin de extreem rechtse FPÖ, een faire behandeling te geven en haar te beoordelen op haar daden. Naar zijn mening is er de afgelopen weken ongerechtvaardigde kritiek geuit.

Het staatshoofd van de alpenrepubliek vindt dat „uit onwetendheid of met opzet” veel verhalen de wereld zijn ingestuurd die een vertekend beeld geven van de situatie in zijn land. Hij pleitte voor objectiviteit en drong erop aan premier Schüssel en zijn ministersploeg een eerlijke kans te bieden om gewoon hun werk te kunnen doen.

Klestil was gisteren in Brussel voor overleg met de Europese Commissie. Daarbij kwam volgens voorzitter Prodi de positie van de betrokken EU-lidstaat in het licht van de jongste gebeurtenissen uitvoerig aan de orde. Hij maakte na afloop melding van „een bijzonder hartelijk gesprek.” De president op zijn beurt constateerde „een opbouwende sfeer.”

Klestil deelde mee dat hij de hechte verbondenheid tussen Europa en Oostenrijk had onderstreept. Hij wil zich inzetten, zo zei hij op een persconferentie, voor „een Europa van de waarden” en laat de partners binnen de Unie weten dat de onlangs gevormde regering dezelfde opvatting erop nahoudt. Klestil herinnerde eraan dat hij de participerende partijen vóór het aantreden van het kabinet een verklaring heeft laten ondertekenen. „Alles wat ons dierbaar is in Europa staat daarin. Ik zal erop toezien dat ze die ook respecteren”, aldus de president.

Voorts stelde hij vast dat Oostenrijk niet moeilijk zal gaan doen over de uitbreiding van de EU. „Wij willen geen randstaat van Europa blijven, maar tot de kern ervan behoren”, voegde hij daaraan toe.

Onbuigzaam
De veertien andere lidstaten hebben eind januari aangekondigd uit protest tegen de coalitie met de FPÖ de bilaterale betrekkingen met Wenen op een laag pitje te zullen zetten. De Europese Commissie daarentegen besloot de contacten op de normale manier te vervolgen. Prodi benadrukte in dit verband nog eens dat de Commissie tot taak heeft het goed functioneren van de instellingen te bevorderen en dat zij niet beoogt landen te isoleren, maar die „onlosmakelijk vast te klinken aan de normen van de Unie.”

Hij zei verder: „We zullen de regering op haar daden beoordelen. We zullen waakzaam zijn en tevens onbuigzaam als het gaat om de Europese principes en om de rechten van personen en ondernemingen. Mocht het misgaan, dan grijpen we in. We hebben een krachtig wapen in de vorm van het verdrag.” Klestil merkte in de richting van de overige landen nog op dat er geen mechanisme mag ontstaan dat er reeds bij verdenking van het niet eerbiedigen van de EU-waarden maatregelen worden getroffen.