Buitenland3 januari 2000

Veel systemen moeten nog gaan draaien

Millenniumbug geeft
geen grote problemen

NEW YORK – De gevreesde millenniumbug heeft in de nieuwe eeuw niet geleid tot verlammende catastrofes. Honderden vliegtuigen bereikten op nieuwjaarsdag veilig hun plaats van bestemming en ook de vijf vliegtuigen die in de lucht waren tijdens de jaarwisseling functioneerden normaal. „Iedereen was blij, er deed zich geen enkel probleem voor”, zei Miklos Sebok van Eurocontrol, de Europese luchtverkeerscontrole.

Sommigen hebben het Y2K-probleem, waarbij computers het jaar 2000 aanzien voor 1900 omdat ze alleen de laatste twee cijfers herkennen, inmiddels bestempeld als een overdreven, geldverslindende angst die meer aandacht heeft gekregen dan nodig was.

Maar computerdeskundigen zijn nog steeds voorzichtig. Miljoenen computersystemen over de hele wereld moeten nog worden opgestart. En dat de computers in de telecommunicatie en de luchtvaart niet faalden was weinig verwonderlijk, want in die sectoren is het meeste werk verricht om problemen te voorkomen.

„In de hele wereld is bijna een biljoen dollar uitgegeven aan Y2K. Dat zou resultaten moeten opleveren”, zegt Ian Hugo, een Britse informatietechnoloog die betrokken was het opstellen van de Britse richtlijnen ter voorkoming van computerproblemen. „Verontrustender is dat slechts 10 procent van de computersystemen wereldwijd tijdens de millenniumnacht heeft proefgedraaid”, aldus Howard Rubin, een vooraanstaand Y2K-deskundige in de Verenigde Staten.

Instellingen als de CIA en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hadden voorspeld dat de millenniumbug grote problemen zou veroorzaken in bijvoorbeeld Rusland, Oekraïne en Indonesië, maar tot dusver is daarvan niets gebleken. Wel maakte het Pentagon bekend dat het vrijdagnacht enige uren lang geen toegang had tot enkele Amerikaanse satellieten van de inlichtingendienst. Ook het Franse defensiesatellietsysteem Syracuse II kampte met problemen: dat kon geen technische problemen meer opsporen. Het Franse leger meldde echter dat dat snel zou worden verholpen.

Amerikaanse en Spaanse kerncentrales meldden kleine problemen met meteorologische systemen en de beveiliging van ruimten, waarbij sloten niet meer opengingen, en in een Japanse kerncentrale liep een controlesysteem van de stralingsintensiteit vast. Het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Genève meldde echter dat om 10.30 uur GMT (11.30 uur Nederlandse tijd) alle landen met kerncentrales hadden bericht dat de jaarwisseling niet tot veiligheidsproblemen had geleid.

In Frankrijk hield een lichtpaneel op de Eiffeltoren dat de laatste duizend dagen voor het nieuwe millennium had afgeteld, het enkele uren voor de jaarwisseling voor gezien, om pas om 01.00 uur weer aan te springen. Volgens de Franse autoriteiten ging het echter om een technisch probleem dat niets te maken had met de millenniumbug. Op de internetpagina van het weerstation Météo France bleek het weerbericht van zaterdag te zijn voorzien van de datum 01/01/19100.

In een ziekenhuis in Zuid-Korea werd de geboortedag van een pasgeborene geregistreerd als 1 januari 1900 en ziekenhuizen in Zweden en Egypte meldden kleine problemen met medische apparatuur. Volgens Eurocontrol hebben zich op luchthavens in en nabij de voormalige Sovjet-Unie enkele strubbelingen voorgedaan in ondersteunende computersystemen, maar leverden die geen gevaar op voor de veiligheid.

„Het ziet er heel goed uit”, zegt Bruce McConnell, directeur van het Internationale Y2K Cooperation Center, dat gefinancierd wordt door de Wereldbank. „Het komt overeen met onze voorspelling dat er weinig of geen ernstige storingen zouden optreden.”

Veel mensen hebben inmiddels ontdekt dat hun computers normaal functioneren, ondanks dat ze geen maatregelen hadden genomen. Maar dat betekent niet dat het hele millenniumprobleem was opgeblazen tot onrealistische proporties. De administratiesoftware waarvan de wereldeconomie afhankelijk is, is volgens deskundigen ingewikkelder en gevoeliger voor datumfouten dan de controlesystemen van kerncentrales en telecommunicatiesystemen.