Buitenland3 januari 2000

Satellieten brengen viering in bijna 200 landen

2000 wereldwijd met
veel ceremonie van start

AMSTERDAM – Van oost naar west, van noord naar zuid, overal ter wereld is het nieuwe millennium met meer of minder ceremonie, maar vooral met veel vuurwerk verwelkomd. Ten teken dat het interactieve elektronicatijdperk is aangebroken stonden de bijna 200 landen in de wereld in de 24 tijdzones per satelliet met elkaar in verbinding, waardoor de afzonderlijke festiviteiten in een groot deel van de wereld op de televisie waren te volgen.

Te zien was hoe eilandbewoners in de Stille Zuidzee Händels ”Hallelujah” zongen, boeddhistische monniken in Japan baden voor vrede, en een Duits koor liederen ten gehore bracht in Nazareth. En in het Amerikaanse Newport luidde keer op keer op het hele uur een enorme, in Frankrijk vervaardigde klok, telkens als weer een tijdzone het nieuwe millennium inging.

Het wereldwijde spektakel begon vrijdag om elf uur 's morgens onze tijd aan de rand van de internationale datumgrens die door de Stille Oceaan loopt. Daar konden de eilanden Tonga en Kiribati het spits afbijten.

Grote conflicten
Veel vieringen brachten de grote conflicten die de 20e eeuw hebben gekenmerkt in herinnering. In Tokio was de Meji-tombe het middelpunt van de festiviteiten. Het bouwwerk werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest, net als een groot deel van de rest van de stad, maar werd later weer herbouwd.

Zuid-Koreanen kwamen bij het niemandsland dat de grens vormt met Noord-Korea, een van de laatste communistische bolwerken die de eeuw hebben overleefd, bijeen om te bidden voor vrede. De Zuid-Koreaanse regering liet in een millenniumamnestie meer dan 3500 gevangenen vrij, onder wie twee Noord-Koreaanse spionnen. Noord-Korea antwoordde echter geprikkeld op het gebaar.

De autoriteiten in Dhaka, Bangladesh, zetten 5000 politiemannen in om te voorkomen dat de bevolking verboden alcoholische dranken zou drinken en wilde straatfeesten zou houden in de hoofdstad van het overwegend islamitische land.

Op het Rode Plein in Moskou kwam een menigte van tienduizenden mensen op de been om te toasten. Velen waren nog verbaasd over het aftreden van president Jeltsin.

Palestijnse staat
In het Midden-Oosten deed de Israëlische premier Ehud Barak op de laatste dag van het jaar de voorspelling dat zijn land na vijftig jaar oorlog eindelijk vrede zal kennen. Yasser Arafat, de leider van het Palestijnse volk, beloofde dat nog aan het begin van het nieuwe jaar een Palestijnse staat zal verrijzen.

In Egypte vond de millenniumviering in een historisch decor plaats. Ongeveer 50.000 mensen, onder wie president Hosni Mubarak, woonden een concert bij aan de voet van de piramides bij Caïro.

De Parijse politie had in totaal 24.000 man, inclusief oproerpolitie van buiten, op de been gebracht om de orde te handhaven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat zeker 234 mensen lichtgewond raakten.

Ze kwamen uit het oosten en het westen: de 2 miljoen mensen die aan beide zijden van de Brandenburger Tor in Berlijn het nieuwe tijdperk verwelkomden. Bij het naderen van middernacht kwamen zo veel mensen naar het feestgebied dat de autoriteiten het uit voorzorg afsloten. Een 25-jarige man kwam om nadat hij in een trein die tussen twee stations was stilgezet de deur had geopend en onder een tegemoetkomende trein was gekomen.

Londen was vrijdagavond gehuld in 1 miljoen lichtjes, onder andere van brandende lichtbakens in de Thames. Eerder op de avond was koningin Elizabeth II de Theems opgevaren om een enorm millenniumbaken op de rivier aan te steken. Daarna voegde ze zich bij de feestvierders in de diezelfde nacht geopende Millennium Dome.

Ondanks waarschuwingen voor mogelijke terreuraanslagen waren meer dan een miljoen Amerikanen naar Times Square en de omliggende straten in New York gestroomd. Kort voor middernacht verwelkomde de Amerikaanse president Bill Clinton de nieuwe eeuw met een oproep de vrijheid een nieuwe impuls te geven.

Alleen in Cuba was de jaarwisseling doods: de regering verklaarde dat het nieuwe millennium officieel pas op 1 januari 2001 begint en organiseerde daarom geen feest.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar volgde wereldwijd de onvermijdelijke grote schoonmaak. In Londen was de afvalberg vier keer zo groot als normaal – 15 procent van de berg bestond uit lege champagneflessen. In New York moest 35 ton afval worden opgeveegd.