Boekrecensie

Titel: 150 jaar Van Uden
Auteur: G. J. de Boer

Uitgeverij: De Alk
Alkmaar, 1998
ISBN 90 6013 052 9
Pagina's: 176
Prijs: ƒ 69,90

Recensie door drs. J. E. Korteweg - 10 februari 1999

De vlootgeschiedenis van Van Uden

Begonnen als bevrachtingskantoor voor de binnenvaart, is de Van Uden Group BV uitgegroeid tot een bedrijf met vijf divisies: scheepvaart, stuwadoors, logistiek, expeditie en onroerend goed, projectontwikkeling en bouw. De beginjaren van de in 1848 opgerichte firma zijn in het duister gehuld, omdat het archief bij de watersnood van 1953 is verloren gegaan.

Vanaf de jaren zeventig van de negentiende eeuw is het Rotterdamse bedrijf in handen van de familie Van 't Hoff, die de naam Van Uden bleef gebruiken. Omstreeks de eeuwwisseling hield Van Uden zich behalve met de Rijnvaart ook bezig met expeditie-, bevrachtings- en cargadoorswerk en het vervoer van hout op de Oostzee en de Witte Zee.

De firma groeide gestaag, ondanks de verliezen in met name de Tweede Wereldoorlog. In het jubileumboek behandelt G. J. de Boer voornamelijk de vlootgeschiedenis van Van Uden. Enkele interviews geven iets meer zicht op de sociale kant van het bedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog was de bij Van Uden aangesloten maatschappij ”Vrachtvaart” de eerste Nederlandse rederij die, net als eeuwenlang de traditie bij zeilschepen was geweest, boegbeelden op haar schepen aanbracht (pag. 49).

IJs
De Rotterdam-Sont Lijn vervoerde in de jaren vijftig bevroren varkenspoten en boter zonder koelruimte van Denemarken naar Rotterdam. Met ijs werd de lading anderhalve dag beneden het vriespunt gehouden en dat was precies lang genoeg. Veel van dergelijke anekdotes komen in het boek niet voor, aangezien het vooral een beschrijving van de vloot betreft. Achterin bevindt zich een vlootlijst van ruim vijftig pagina's. Het geheel is goed verzorgd en voorzien van veel illustraties van de schepen van Van Uden.