Boekrecensie

Titel: Aardwarmte
Auteur: Graham Rickard

Uitgeverij: Ars Sribendi
Harmelen 1998
ISBN 90 5495 125 7
Pagina's: 32
Prijs: ƒ 24,50

Recensie door J. Mijnders - 6 januari 1999

Aardwarmte

De meeste energie ontstaat door verbranding van fossiele brandstoffen (steenkool, olie en gas). Grote nadelen van deze energiebronnen zijn de ernstige schade die ze aanbrengen aan het milieu en het feit dat ze kunnen opraken. Daarom is de mens constant op zoek naar alternatieve energiebronnen. In deze serie zijn reeds delen verschenen over onder andere waterkracht, windenergie en zonne-energie. In dit deel staat de aardwarmte centraal.

Wat is aardwarmte (ook wel: geothermische energie) eigenlijk? Als definitie wordt in het boek gebruikt: de warmte die in het binnenste van de aarde is opgeslagen. Gebruik van deze energiebron brengt grote voordelen met zich mee: Het is tamelijk goedkoop, makkelijk in gebruik en het veroorzaakt weinig vervuiling. Waarom wordt van deze energiebron dan niet veel meer gebruikgemaakt? Ook daar geeft dit boekje een antwoord op. Aardwarmte kan meestal alleen maar gebruikt worden op plaatsen waar een heleboel warmte zich dicht bij het oppervlak bevindt. In IJsland bijvoorbeeld wordt de geothermische energie veelvuldig gebruikt voor de verwarming van huizen en kantoren. Grieken en Romeinen bouwden in het verleden trouwens ook hun badplaatsen en kuuroorden al bij warme bronnen. Nog een nadeel van de aardwarmte is dat ondergrondse voorraden heet water vaak gevaarlijke mineralen bevatten. Het boek wordt besloten met een uitgebreid beschreven proef, als voorbeeld van een toepassing van aardwarmte.

”Aardwarmte” is een informatief boek, soms wat technisch van aard, dat de in dit onderwerp geïnteresseerde lezers de nodige kennis verschaft. Het gedeelte over het ontstaan van de aarde en het zonnestelsel is in dit geheel een wetenschappelijke misser!