Boekrecensie

Titel: De stad als uitdaging. Politiek, planning en praktijk van de stedenbouw
Auteur: Yap Hong Seng

Uitgeverij: NAi Uitgevers
Rotterdam, 2000
ISBN 90 5662 174 2
Pagina's: 236
Prijs: ƒ 75,-

Recensie door W. G. Hulsman - 3 januari 2001

Praktijkles bij
de Vijfde Nota

De eerste versie van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening is klaar. Gemeenten en provincies moeten grenzen trekken waarmee zij aangeven waar de komende decennia gebouwd mag worden. Een moeilijke en gevoelige opgave. Een boek dat een kijkje in de keuken van de wethouders en ambtenaren geeft bij dit soort beslissingen, is ”De stad als uitdaging. Politiek, planning en praktijk van de stedenbouw”.

De schrijver, Yap Hong Seng, was zelf als stedenbouwkundige bij tal van grote projecten betrokken en beschrijft zijn ervaringen met die projecten. Zo laat hij iets zien van de totstandkoming van plannen voor onder meer Schipholstad en de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn bij Utrecht.

De Vijfde Nota vraagt ook om zuinigheid. Gemeenten moeten de bestaande bebouwing optimaal benutten en voor meer kwaliteit zorgen. De beschrijving van de revitalisering van de binnenstad van Deventer is daar een goed voorbeeld van. Andere aanpassingen van stadscentra die Yap Hong Seng bespreekt, zijn het Utrecht Centrum Project en de plannen voor de Leidse binnenstad.

De auteur geeft in zijn rijk geïllustreerde boek niet alleen praktijklessen, maar beschrijft ook een interessant deel van de stedenbouwkundige theorie. Zo legt hij de kenmerken die Max Weber van een middeleeuwse stad geeft naast het centrum van Deventer en concludeert dat de koekstad veel van de kenmerken in zich heeft. Een enkele keer stijgt Yap Hong Seng naar een hoog abstractieniveau: aantrekkelijk voor stedenbouwkundigen, maar voor de geïnteresseerde leek wat minder boeiend.

Actueel is en blijft de vraag of de Randstad zich kan meten met andere metropolen in de wereld. Seng zoekt in hoofdstuk acht naar een antwoord op die vraag, maar concludeert dat de Randstad nog te zeer verbrokkeld is.

Vervolg
”De stad als uitdaging” is een waardevol boek voor iedereen die in stedenbouw en planologie geïnteresseerd is. Al blijft het een terugblik op ontwikkelingen die voor een deel al weer achterhaald zijn. Zo zal het Utrecht Centrum Project door de politieke verschuivingen in de Utrechtse gemeenteraad een andere vorm krijgen. ”Wordt vervolgd”, had Yap Hong Seng op de laatste bladzijde van zijn mooi vormgegeven boek kunnen zetten.