Boekrecensie

Titel: Herwonnen schoonheid; Vier voorbeeldplannen van vormgeving in naoorlogse herontwikkelingswijken
Auteurs: J. Crone e.a.

Uitgeverij: Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting
Rotterdam, 2000
ISBN 90 5239 164 5
Pagina's: 72
Prijs: ƒ 70,00

Recensie door W. G. Hulsman - 15 november 2000

Stadswijken leven
weer op door
herontwikkeling

Wijken herbouwen is meer dan woningen slopen en nieuwe huizen neerzetten. De nieuwe bewoners komen meestal in een geheel nieuw leefklimaat terecht. De vormgeving van de gebouwen is dan van grote invloed op de beleving van het leefklimaat. Dat is de boodschap van het boek ”Herwonnen schoonheid”.

In de uitgave presenteert de Stichting Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting vier voorbeeldprojecten van herontwikkeling van stadswijken. Het zijn vier voorbeelden van wijken die op een succesvolle manier zijn geherstructureerd en die qua aanpak een referentiekader kunnen vormen voor andere gemeenten die een woonwijk willen hervormen.

In ”Herwonnen schoonheid” komt het project in Amsterdam-Zuidoost (Bijlmermeer) als meest aansprekende voorbeeldplan naar voren. In de Bijlmer is een aantal van de hoge, beruchte flats gesloopt om zo ruimte te maken voor schitterende, hoogwaardige laagbouw.

De succesvolle vernieuwing heeft een positieve uitstraling op de omliggende straten. Het geherstructureerde deel van de wijk is weer leefbaar geworden en ziet er schoon en aantrekkelijk uit. Heel anders dan de oude Bijlmerwijk. Die was vervallen, vuil, vies en onveilig. Hoe de wijk zich zal houden is afwachten. Sfeer en kwaliteit van een wijk worden mede bepaald door de inwoners. De Bijlmer werd ooit ook met de beste bedoelingen ontworpen en met hooggespannen verwachtingen gebouwd. Het was de ideale wijk, zo zeiden de architecten. De praktijk wees echter iets anders uit.

De andere voorbeeldprojecten die de auteurs in het relatief dure boek beschrijven en via mooie foto's naar voren halen, zijn te vinden in Papendrecht (Kraaihoek-Noord), Rotterdam (Zuidwijk) en Hoogeveen (Wolfsbos).