Boekrecensie

Titel: Bruggenbouwers van Delfshaven
Auteur: Aad van der Graaf

Uitgeverij: Stichting Delphi Opbouwwerk
Rotterdam-Delfshaven, 1999
ISBN 90 805288 1 1
Pagina's: 30
Prijs: ƒ 12,50

Recensie door A. M. Alblas - 15 november 2000

Opzoomeraars zorgen
voor een nette straat

In de Opzoomerstraat in Rotterdam-Delfshaven is tien jaar geleden het ”opzoomeren” begonnen. Bewoners maakten hun eigen straat veiliger en fleuriger. Het werkte aanstekelijk op de mensen in Delfshaven. Het opzoomeren, een inmiddels in Rotterdam ingeburgerd begrip, wordt beschreven in een veelkleurig boekje dat als titel kreeg ”Bruggenbouwers van Delfshaven”.

Het boekje portretteert een aantal initiatiefnemers van het Opzoomeren. Ze zijn op de foto gezet en beschreven. „Ben je Hollander of allochtoon, samen Opzoomeren is heel gewoon”, rijmt Netty Smits. Dat gebeurt ook in Delfshaven, waar de bevolking afkomstig is uit niet minder dan 75 verschillende landen.

„Een van de voornaamste aanleidingen om destijds in beweging te komen was het aantal auto-inbraken in de Opzoomerstraat”, zegt de nu 71-jarige Koos Hooymakers, Opzoomeraar van het eerste uur. Iedere dag besteedt hij nog drie uur aan het Opzoomeren.

Zwerfvuil
Ook de Mathenesserstraat ziet er dankzij de bewoners, zoals de Surinaamse Martha Stippel, keurig uit. Lampjes aan de gevels en weinig zwerfvuil op straat. De jeugd bezighouden is voor de Marokkaan Abdeslam Agnas een belangrijk motief.

De kinderen van Spangen gaan onder leiding van de Marokkaanse Loubna Laamach de ouderen in de buurt een bosje bloemen brengen. „Om de verhouding tussen ouderen en jongeren te verbeteren”, laat Loubna weten.

De Surinamer Daisy Blokland noemen ze in Delfshaven ”buurtvader”. Opzoomeren heeft voor Ibrahim Emili de deur geopend naar meer welzijn. „Opzoomeren betekent ook andere culturen leren kennen en neemt zo vooroordelen weg”, zegt hij.

De Curaçaose Mamita Lourens organiseert feestjes in de buurt. „Eerst zag je alleen maar zure gezichten, nu groeten de mensen elkaar.” In de Volmarijnstraat picknicken ze op straat. Riet Hoste kreeg daarvoor in 1993 de Opzoomerprijs. In historisch Delfshaven haalt Wil Petiet met de hele buurt op vrijdag de bezems uit de kast. „De opzet van het straatvegen is bijpraten met de buren. Sinds we dat doen is de sociale controle toegenomen”, zegt ze.

Geveltuinen
Plantenbakken en geveltuinen in de buurt komen uit de koker van Jacqueline Ravestein. Wijkpastoraat bedreef de Zuid-Afrikaan Mpho Ntoane. Hij is nu in de VUT. Wijkpastoraat plaatst hij in hetzelfde vakje als het opbouwwerk. „Er is een vertrouwensband ontstaan. De meest conflictueuze zaken zijn nu bespreekbaar.”

De Kaapverdische Teresa da Luz, lerares Portugees, heeft geprobeerd de problemen in haar Korenaardwarsstraat bij de wortel af te knippen. „Dat is gelukt”, stelt ze glimlachend vast.

Netty Smits is altijd uit op het vinden van onderhoudsgebreken in de buurt. Als ze die vindt, meldt zij die bij de verantwoordelijke instanties. „Wanneer je dingen aan elkaar doorvertelt, doe je gelijk nieuwe ideeën op”, zegt ze. Ze spant zich ook in voor multiculturele buurtfeesten. Over veelkleurigheid gesproken.