Boekrecensie

Titel: Confrontatie in perspectief, jongeren op de drempel van een nieuwe eeuw
Auteurs: A. A. van der Schans e.a.

Uitgeverij: Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten
Woerden, 1999
ISBN 90 72871
Pagina's: 146
Prijs: ƒ 15,-

Recensie door ds. H. Polinder - 12 mei 1999

Bundel is felicitatie bij jubileum Mauritz

Met jongeren op de drempel

Ter gelegenheid van het 25-jarig dienstverband van J. H. Mauritz als jeugdwerker bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) verschijnt een bundel die ingaat op de betekenis van het jeugdwerk, met name binnen dit kerkverband. Mauritz heeft jarenlang zijn krachten mogen geven aan dit belangrijke werk. De bundel ”Confrontatie in perspectief” is een felicitatie aan zijn adres met dit feit. Wij willen die felicitatie van harte onderstrepen.

In het eerste hoofdstuk gaat drs. A. A. van der Schans in op het ontstaan en de betekenis van de reformatorische zuil. Vanuit de historie worden de lijnen helder zichtbaar hoe deze zuil heeft kunnen ontstaan. Op een evenwichtige wijze worden zowel de waarde als de gevaren van het bestaan van de reformatorische zuil aangegeven. De auteur geeft aan dat deze zuil alleen bestaansrecht heeft wanneer zij niet een doel in zichzelf is, maar een middel om te dienen in deze wereld. Dat vraagt de persoonlijke verbondenheid aan Christus in de vreze des Heeren.

Het volgende hoofdstuk draagt de titel ”Ethiek en vorming in de moderne samenleving”. Op een evenwichtige manier besteedt drs. B. van Ojen hier aandacht aan de ethische toerusting van jongeren vanuit het Woord. De persoonlijke betrokkenheid op het heil in Christus en de levensheiliging die daaraan verbonden is, worden op verschillende terreinen uitgewerkt.

Fundament
Het derde hoofdstuk gaat in op de toerusting van jongeren. Dit hoofdstuk, geschreven door W. Büdgen, acht ik van fundamenteel belang. De tijd waarin onze jongeren leven wordt kernachtig weergegeven. De jeugdbond heeft een belangrijke functie om de waarde en de toepassing van de gereformeerde belijdenis naar onze tijd en cultuur toe te vertalen. Daarbij is belangrijk dat jongeren leiding ontvangen uit de Schrift om te weten wat onopgeefbaar en wat cultureel bepaald is.

Dr. R. Seldenrijk gaat in op de wetenschap en op jongeren die studeren. Hij geeft praktische adviezen aan studerende jongeren om hun leven biddend en mediterend over Gods Woord in te richten. Het staan op het fundament van het Woord is het belangrijkste wapen. Het jeugdwerk heeft een belangrijke taak om jongeren te leren omgaan met de vragen van deze tijd in verbondenheid aan het Woord van God en aan de gemeente van Christus, opdat zij voor Zijn gemeente behouden worden.

Gezin
Een onmisbaar hoofdstuk is uiteraard dat gedeelte dat gaat over het gezin. Het is van de hand van H. van Groningen. De jeugdbond heeft een stimulerende rol te vervullen in het bijbels denken over huwelijk en gezin. Ook onze jongeren worden beïnvloed door het veranderen van normen en waarden in onze samenleving. Zij denken niet meer vanzelfsprekend over het huwelijk, seksualiteit en gezinsvorming vanuit bijbels perspectief. Meer dan ooit is leiding daarin nodig.

Het zesde hoofdstuk is geschreven door drs. I. A. Kole. Hij gaat in op onze omgang met de Bijbel. Deze bijdrage is waardevol voor jong en oud! Op een praktische en geestelijke manier gaat de schrijver in op de plaats die het Woord van God moet hebben in ons leven. Het Woord van God is de levende Bron door de kracht van de Heilige Geest. We moeten putten uit de Bron en leven bij de Bron. De huisgodsdienst en de persoonlijke omgang met de Heere krijgen de nodige aandacht. Ook hebben wij ons te realiseren dat onze tradities getoetst moeten worden aan het Woord van God. Jongeren vragen waarom we bepaalde dingen wel of niet doen. Onze tijd vraagt dat wij met onze jongeren samen eerbiedig luisteren naar Gods Woord.

Het laatste hoofdstuk is een gesprek van C. Bregman met een aantal medewerkers uit de jeugdbond die betrokken zijn bij het werk van de heer Mauritz.

Gemeenschap
Ik zou de lezing en de bestudering van dit boekje van harte willen aanbevelen aan allen die met jongeren en jeugdwerk te maken hebben. De waarde van dit boek ligt in het uitgangspunt dat wij niet om deze wereld heen kunnen. Christenen leven in deze wereld. Dankbaar ben ik voor de telkens terugkerende notie dat de persoonlijke geloofsgemeenschap met Christus, gewerkt door de Heilige Geest, van levensbelang is. Wanneer wij ons terugtrekken met bepaalde vormen en tradities, zijn we bezig onze reformatorische zuil uit te hollen.

Deze persoonlijke gemeenschap met Christus vraagt om een open en tegelijk kritische houding naar deze wereld. Een christen is een vreemdeling op aarde, maar hij staat wel in deze wereld als vreemdeling. De verantwoordelijken voor het jeugdwerk op alle niveaus hebben daaraan leiding te geven. Hier wordt op een bijbelse wijze over het leven van een christen gesproken. Dit uitgangspunt bewaart voor een levenshouding waarin we de wereld proberen te ontlopen en zo geen ernst maken met het laten schijnen van ons licht in deze wereld.

Gelijkvormigheid
Tevens geeft dit uitgangspunt ook aan hoe beducht wij hebben te zijn voor wereldsgezindheid en wereldgelijkvormigheid. Daarbij hebben we te bedenken dat wereldgelijkvormigheid niet alleen maar af te meten is aan een aantal uiterlijke zaken. Wie wereldgelijkvormigheid op die manier benadert, vervalt in wetticisme. Wereldgelijkvormigheid gaat ons allen aan, omdat het onze levensinstelling en ons hart betreft en we ontkomen er niet aan door een aantal (uiterlijke) regels in acht te nemen ( zie hoofdstuk 7, over omgaan met de Bijbel).

Dit boek reikt ons veel aan. Het werkt verhelderend en verdiepend in het leiding geven aan onze jongeren. Is het eeuwig heil van onze jongeren dat niet waard? In dat licht bezien mogen enkele kritische kanttekeningen wat mij betreft wel achterwege blijven.