Boekrecensie

Titel: 75 jaar School met de Bijbel te Bleskensgraaf
Auteur: J. Mouthaan
Uitgeverij: Blassekyn
Bleskensgraaf, 1998
ISBN 90 802 024 8 7
Pagina's: 202
Prijs: ƒ 34,95

Recensie door H. Bezemer - 31 december 1998

School met de Bijbel in Bleskensgraaf 75 jaar

„Geen behoefte aan
christelijk onderwijs”

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan heeft de School met de Bijbel in Bleskensgraaf een herdenkingsboek het licht doen zien. Dit boek, dat is geschreven door bestuursvoorzitter J. Mouthaan, bijgestaan door een werkgroep, laat de boeiende geschiedenis van een christelijke school in een klein dorp zien.

Bij het Volkspetitionnement dat in 1878 werd aangeboden aan koning Willem III, was er uit Bleskensgraaf geen handtekeningenlijst voor een christelijke school. Blijkbaar was de situatie op de plaatselijke openbare school zo dat er geen behoefte was aan bijzonder onderwijs. Bij de komst van de nieuwe bovenmeester in 1898 begonnen echter de problemen. De nieuwe schoolmeester bedankte voor diverse kerkelijke baantjes.

Zoals ook elders waren het de mensen van de Doleantie die de eerste pogingen ondernamen om tot een christelijke school te komen. In 1899 werd de vereniging tot stichting van scholen met de Bijbel opgericht. Doordat maar weinig mensen de vereniging steunden, bleef het voorlopig bij deze vereniging. Vijf jaar later werd een tweede poging gedaan, maar weer zonder succes. Pas na de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs in 1920 kwam de oprichting van een christelijke school opnieuw aan de orde.

Na een bouwperiode van vijf maanden werd op 28 september 1923 het schoolgebouw met twee lokalen in gebruik genomen. Het eerste schoolhoofd was niet getrouwd en hij vroeg of zijn tante als huishoudster ook in de schoolwoning mocht wonen. Het antwoord van het schoolbestuur was: „Ook met uw tante maakt het onderwijzersgezin wel den gewensten indruk”. In de loop der jaren groeide de school en werden er lokalen bijgebouwd. In de oorlog vorderden de Duitsers de school verschillende keren. De school bleef echter gespaard.

Noodbrug
Tijdens de watersnood in 1953 raakte een gedeelte van de school onder water. Omdat ook het plein onder water stond, werd een houten noodbrug aangelegd waarover de kinderen de school konden bereiken. Zo konden de lessen toch doorgang vinden. In 1956 werd ook een kleuterschool opgericht. De school betrok het houten noodgemeentehuis. In 1977 verhuisde het kleuter- en lager onderwijs naar een nieuw gebouw. Het herdenkingsboek telt tientallen foto's, voorzien van namen van kinderen en volwassenen.