Boekrecensie

Titel: Heb ik dat nou alleen? – Overwin eenzaamheid en depressies
Auteurs: Fran en Jill Sciacca

Uitgeverij: Plateau
Barneveld, 2000
ISBN 90 58040097
Pagina's: 80
Prijs: ƒ 17,50

Titel: Ik en de rest – Blijf jezelf in de groep
Auteurs: Fran en Jill Sciacca

Uitgeverij: Plateau
Barneveld, 2000
ISBN 90 58040224
Pagina's: 80
Prijs: ƒ 17,50

Recensie door Mariska Wolters - 22 november 2000

Lifelines-reeks biedt bijbelstudies over actuele jongerenthema's

Een tekst uit Spreuken op je spiegel

Een op de twintig jongeren heeft last van een depressie. Dat is uit onderzoek gebleken. En welke tiener wil op school graag voor zijn mening uitkomen als hij daardoor de kans loopt uit de groep gestoten te worden? Het zijn dan ook voor jongeren actuele onderwerpen die de boeken ”Heb ik dat nou alleen?” en ”Ik en de rest” uit de Lifelines-serie van uitgeverij Plateau behandelen. Uit de bijbelstudies blijkt trouwens dat vragen over depressieve gevoelens en groepsdrang ook al in de Bijbel voorkomen.

Het zou vrij eenvoudig zijn om de boekjes in de bijbelstudiereeks voor jongeren ”Lifelines” af te schrijven. De nogal Amerikaans aandoende personalia van de schrijvers kunnen je tegenstaan. Verder vallen bij een zin als: „Jij moet de Here toelaten in je leven” de nodige theologische kanttekeningen te plaatsen.

Dat jongeren bovendien aangeraden wordt de Groot Nieuws Bijbel of Het Boek als vertaling te gebruiken voor de bijbelstudies, roept nog wat extra bedenkingen op. Toch wil ik niet aan de overigens waardevolle inhoud voorbijgaan, omdat de serie stilstaat bij vragen waarmee veel jongeren zitten.

De twee laatst uitgekomen boekjes in de Lifelines-serie gaan over eenzaamheid, depressiviteit en over jezelf blijven in de groep. Een eerder boekje had als titel ”Nix mis met mij” en ging over het kijken naar jezelf in Gods spiegel. Het zijn niet alleen voor jongeren hoogst actuele problemen waarvoor door de schrijvers een oplossing gezocht wordt in de Bijbel.

Het is een goede zaak als jongeren ook met deze vragen bij Gods Woord uitkomen. Als ze in de Bijbel op zoek gaan naar de manier waarop personen met vergelijkbare gevoelens omgaan („David, Elia en Job kenden ook hun depressies”). Veel jongeren kijken naar soapseries. De manier waarop hoofdrolspelers daarin met hun eigen en andermans gevoelens omgaan verdient geen navolging. Van bijbelse personen kunnen jongeren wel waardevolle dingen voor hun eigen leven opsteken.

Kortom: al zijn er vraagtekens te plaatsen bij de boekjes, er staat ook veel moois in ”Heb ik dat nou alleen?” en ”Ik en de rest”. Je kunt de raad van de schrijvers ook best negeren (ze zeggen tenslotte zelf dat je jezelf moet blijven!) en de Statenvertaling bij de bijbelstudieopdrachten gebruiken.

Openheid
De twee boekjes hebben eenzelfde opzet: een voorwoord en zes hoofdstukken met veel invulopdrachten. In het voorwoord stellen de schrijvers Fran en Jill Sciacca („Je zegt Shocka, dus geen tsjakka”) uit Colorado Springs zich voor. In de beschrijving van hun jeugd zetten ze direct de toon van het boekje. Open, maar soms wel een tikje sentimenteel. Fran „voelde zich helemaal alleen in het heelal” en Jill „schreef gedichten waarin ze haar innerlijke angsten uitte.”

Toch denk ik dat deze openheid jongeren die interesse in de onderwerpen van de boekjes hebben, aanspreekt. Ze blijken hierdoor tenminste niet de enigen te zijn die wel eens in de put zitten of die zich afvragen waarom ze leven. (Welke volwassene geeft graag toe dat hij met dezelfde vragen rondloopt of -liep?) De schrijvers komen op deze manier over als mensen die je begrijpen.

Hoofdwaarheid
Ieder hoofdstuk bevat een verhaal dat uit het leven gegrepen is (soms een beetje Amerikaans...), een paar persoonlijke vragen en een samenvattende bespreking. Ook leggen de schrijvers in de boekjes kort uit wat bijvoorbeeld een depressie is of wat onder groepsdruk verstaan wordt.

De bijbelgedeeltes houden verband met het onderwerp. In 1 Samuël 15: 1-9 bijvoorbeeld staat hoe Saul zich niet aan Gods opdracht houdt om de Amelekieten te doden. Hij laat zich door anderen ompraten. Over groepsdruk gesproken! Volgens de schrijvers is het belangrijk dat je in ieder hoofdstuk een hoofdwaarheid, een leidraad (vandaar de titel van de serie, lifelines) vindt.

Aan het eind van ieder hoofdstuk staan twee bijbelteksten die jongeren kunnen helpen het gelezene in praktijk te brengen. Die verzen kun je volgens de schrijvers uit het hoofd leren of ergens op een plaats hangen waar je regelmatig kijkt. En eerlijk is eerlijk, welke ouders zouden niet blij worden als ze zagen dat hun kind Spreuken 13:20 –„Die met de wijzen omgaat, zal wijs worden; maar die der zotten metgezel is, zal verbroken worden”– op zijn of haar spiegel heeft hangen?