Boekrecensie

Titel: Snoeien
Auteur: Robert Kourik

Uitgeverij: Het Spectrum
Utrecht, 1999
ISBN 90 274 6516 9
Pagina's: 175
Prijs: ƒ 27,50;

Titel: Composteren
Auteur: Liz Ball

Uitgeverij: Het Spectrum
Utrecht, 1999
ISBN 90 274 6557 6
Pagina's: 129
Prijs: ƒ 24,90;

Titel: Zaaien en vermeerderen
Auteur: Susan McClure

Uitgeverij: Het Spectrum
Utrecht, 1999
ISBN 90 274 6515 1
Pagina's: 132
Prijs: ƒ 24,90

Recensie door Liesbeth Witvliet-Braber - 13 oktober 1999

Snoeien, composteren
en vermeerderen

De tuinkoorts is nog lang niet uitgewoed en de hoeveelheid tuinliefhebbers groeit nog steeds. Het zijn echter lang niet allemaal ervaren tuiniers. Waar zonder kennis in de tuin wordt gewerkt, kan veel moois tekortgedaan worden of zelfs verloren gaan. Vandaar dat de hulp op papier breeduit wordt aangeboden. Uitgeverij Het Spectrum in Utrecht komt de tuinierende liefhebbers te hulp met drie boekjes, die stuk voor stuk van praktische betekenis zijn. Want zaken als snoeien, composteren en vermeerderen vereisen toch zeker enig inzicht.

Tuinauteur Robert Kourik legt in ”Snoeien” haarfijn alles uit omtrent dit onderwerp. Snoeien vormt de basis van de gezonde tuin en bovendien wordt het aanzien van de tuin erdoor verbeterd. Er wordt tevens een nieuwe kijk op snoeien gepropageerd. Werd voorheen overwegend in het voorjaar getopt en vlak afgeknipt, nu wordt er bijna het hele jaar door gesnoeid.

In de eerste plaats moet men echter weten hoe een plant functioneert. Dan kan men op de juiste tijd de schaar ter hand nemen. Het juiste gereedschap en hoe dat te gebruiken wordt aan de hand van haarscherpe illustraties uit de doeken gedaan. Snoeitechnieken zoals onder andere uitdunnen, inkepen, ringen en leiden van vaste planten, rozen, klimplanten, hagen, heesters en bomen komen uitgebreid onder de aandacht.

Compostthee
In ”Composteren” laat Liz Ball de lezer kennismaken met de beginselen van het afbraakproces van dood en afgedankt organisch materiaal waar waardevolle humus van overblijft. De manier om hiermee aan het werk te gaan, varieert van een eenvoudige composthoop tot een uitgebreid compostsysteem. Tevens wordt beschreven wat de voordelen van compost zijn en hoe het kan worden gebruikt. Het is zelfs mogelijk om „compostthee” te maken: een jutezak met compost boven een emmer hangen en uit laten lekken. Het opgevangen vocht is ideaal voor nieuwe planten en jonge zaailingen die nog geen meststof kunnen verdragen. Het is zelfs voor kamer- en potplanten te gebruiken.

Het derde deel in deze serie gaat over ”Zaaien en vermeerderen”. Susan McClure beschrijft de verschillende mogelijkheden om planten te vermeerderen. Het is boeiend om een zaailing te zien opgroeien. Daarnaast heeft het vermeerderen ook veel praktische voordelen. Het is een goedkope manier om de tuin te vullen. Ook kan zo een geliefde struik gestekt worden. Verder is men niet afhankelijk van het aanbod van tuincentra wat betreft sommige planten.

Kiemrust
Gereedschap en andere hulpmiddelen krijgen de nodige aandacht. Zoals de juiste potten en de soorten potgrond. Maar ook temperatuur, vochtigheid en verlichting zijn van groot belang om het opkweken te doen slagen. Alles over zaden wordt uitgelegd. Zaden hebben een ingewikkeld ingebouwd mechanisme om de kiemtijd te regelen. Het is handig om te weten onder welke omstandigheden de zaden hun kiemrust doorbreken, om succes te boeken met deze manier van vermeerderen. Stengelstekken, wortelstekken, scheuren en afleggen worden helder en duidelijk gepresenteerd.

De fijne pentekeningen van Jim Anderson verduidelijken nog eens extra het beschrevene in deze drie handzame en bijzonder prettig leesbare gidsen.