Boekrecensie

Wandelingen en wijnroutes

Recensie door W. H. Smith - 19 juli 2000

Wandelingen en wijnroutes

Wil je een streek écht een beetje leren kennen, dan moet je erdoorheen wandelen.

Praten met de bewoners en eten wat de lokale pot schaft. Reisschrijver Herbert Paulzen doet dat al jaren. Voor deze paperback maakte hij korte en lange wandelingen door Europa. Met zijn vlot beschreven bevindingen over Groot-Brittannië, Italië, Duitsland, Zwitserland, Griekenland, Finland, Oostenrijk, België en Frankrijk neemt hij de lezer als het ware mee op pad.

N.a.v. ”Blaren, eelt en natte voeten”, door Herbert Paulzen; uitg. Bzztôh, Den Haag; ISBN 90 550 1739 6; 255 blz.; ƒ 34,50.

– Het feit dat veel reisgidsen wél grote natuurwetenschappelijke musea en attracties vermelden, maar kleinere, gespecialiseerde collecties links laten liggen, deed de redactie van Natuur & Techniek wetenschapsmagazine besluiten zelf een overzicht te publiceren. De ”Natuur & Techniek Museumgids van Europa” begint als een reisboek, met tien geïllustreerde reisverslagen van 'wetenschappelijke' wandelingen door Amsterdam, Warschau, Leuven, Parijs, Wenen, Brussel, Londen, Praag, Leiden en Berlijn. Elk verhaal is voorzien van een routekaartje. De thematische museumgids biedt daarnaast ruim 1200 natuurwetenschappelijk getinte attracties in negentien Europese landen, waaronder ook botanische tuinen, dierenparken en monumenten van techniek.

N.a.v. ”Natuur & Techniek Museumgids van Europa”; uitg. Natuur & Techniek, Amsterdam; ISBN 90 730 3578 3; 191 blz.; ƒ 49,50.

– Het tweede deel uit de Auto Toertochten-reeks heeft dezelfde opzet als deel 1. De tien tochten voeren door Nederland, België en Duitsland. Elke route gaat over kleinere wegen en is voorzien van een kaartje, vermeldt afstanden, afslagen, tankmogelijkheden en hoogtepunten. De tekst is soms wat knullig. Wat kan de lezer met zinnen als „Een vrolijke automobilist vraagt de weg naar camping Heimolen” of (bij een foto van paddestoelen) „Mijd het schimmelrijk met zijn vele sagen en legenden”?

N.a.v. ”Auto Toertochten 2”, door Tom Boudewijns; uitg. De Alk, Alkmaar; ISBN 90 601 3124 X; 176 blz.; ƒ 27,90.

– ”Weekendje weg” is een mooi boek, maar de titel is om diverse redenen niet gelukkig. Christel Lemmens, Luc Van De Steene en Julien van Remoortere presenteren twintig ideeën voor korte vakanties in Frankrijk, Engeland, Duitsland, België en Nederland. Ze gaan er –vreemd genoeg– van uit dat iedereen daarvoor uitsluitend de zaterdag of zondag reserveert. De ”Zondagse uitstap in de Low Weald”, in hartje Kent, kan op elke gewenste doordeweekse dag gereden worden! De dicht-bij-huisbestemmingen liggen op maximaal vijf uur rijden met de auto. Overzichtelijke kaarten en routewijzers leiden de automobilist langs de twee mooiste trajecten van de streek. Suggesties voor wandelingen en fietstochten enzovoort ontbreken niet.

N.a.v. ”Weekendje weg”, door Christel Lemmens e.a.; uitg. Touring/Lannoo, Brussel; ISBN 90 583 7017 8; 256 blz.; ƒ 79,50.

– ”Wereldberoemde wijnen en wijnroutes” is een lijvig Belgisch boek, exclusief voor ANWB-leden. In de oorspronkelijke uitgave van Lannoo schetsen zes auteurs een portret van twintig bekende wijnstreken, verspreid over de hele wereld. Uiteraard is het gros van de pagina's gereserveerd voor Frankrijk (135). De rest van Europa krijgt 74 bladzijden (waarbij Nederland het slechts met enkele regels moet doen) en de Nieuwe Wereld –Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Californië– slechts 38. In de licentie-uitgave van de ANWB mist de lezer dus mooie routes langs de Limburgse wijndomeinen. Opvallend is ook dat nogal wat chateaus in de Bordeaux-streek gerund worden door Belgen. De prijs van dit prachtig vormgegeven boek is een schijntje.

N.a.v. ”Wereldberoemde wijnen en wijnroutes”; uitg. ANWB, Den Haag; ISBN 90 180 1188 6; 257 blz.; ƒ 29,95.