Boekrecensie

Titel: Toepoels Rassenwijzer. De 100 populairste hondenrassen in woord en beeld
Auteur: Hans Honders

Uitgeverij: Becht
Haarlem, 2000
Pagina's: 127
Prijs: ƒ 35,00

Recensie door Jeannette Donkersteeg - 5 juli 2000

Honderd hondenrassen op een rij

Aspirant-hondenbezitters krijgen hulp. Ze kunnen te rade gaan bij de zojuist verschenen ”Toepoels Rassenwijzer” van Hans Honders, waarin de honderd populairste rassen van Nederland duidelijk worden beschreven en afgebeeld. Een aanrader voor ieder die overweegt een viervoetige makker in huis te halen.

Honders is eerlijk. Van een flink aantal zaken moet je als aanstaande hondenbaas goed doordrongen zijn, waarschuwt hij. „Vraag uzelf af of u qua woonomstandigheden –bovenhuis, benedenhuis, tuin–, uitlaatmogelijkheden en gezinssamenstelling wel aan een hond kunt beginnen. Indien u de hele dag buiten de deur werkt, moet de aanschaf van een hond met klem ontraden worden.”

Aan het kostenplaatje besteedt hij ook aandacht. „Houdt er rekening mee dat u naast de aanschafprijs nog veel meer geld aan uw hond kwijt zult zijn, zoals dierenartskosten en de kosten van zijn onderhoud (voedsel, vachtverzorging enz.)”. Het hebben van een grote hond loopt overigens heel wat meer in de papieren dan het bezit van een kleintje. Dat merk je bijvoorbeeld als het huisdier tijdens de vakantie naar een pension moet. En dan zijn er ook nog de kosten voor inentingen, vlooienbestrijding, wormkuren, lijnen, halsbanden en eventuele cursussen. „Bent u er nog?” vraagt de auteur.

'Modelhond'
Voor de lezer die het boek nog niet heeft dichtgedaan, gaat hij verder met een aantal praktische zaken. Zoals de titel aangeeft, beperkt de schrijver zich tot rashonden. Het grote voordeel daarvan is dat je doorgaans beter kunt inschatten wat voor soort hond je in huis haalt: „U weet praktisch zeker hoe hij er als volwassen dier uit gaat zien en dat hij over een aantal van tevoren bekende, aangeboren eigenschappen zal beschikken (...) U moet zich overigens goed realiseren dat de erfelijke eigenschappen van een hond maar een beperkte invloed hebben op de ontwikkeling van de hond in sociaal opzicht en wat zijn karakter betreft, en geen enkele garantie bieden op een 'modelhond'”.

Voordelen heeft een viervoeter-met-papieren ook: hij kan meedoen aan tentoonstellingen en als baas mag je lid worden van rasverenigingen, wat gezelligheid en leuke onderlinge contacten kan opleveren. Voor kinderen is het hebben van een hond sowieso heel inspirerend: „Aspecten als het leren zorgdragen voor het dier en de ontwikkeling van een zeker verantwoordelijkheidsgevoel zijn heel belangrijk.” De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt echter bij de ouders en die dienen er dan ook beiden achter te staan als er een hond wordt aangeschaft.

Impulsaankoop
Over de vraag hoe je aan een rashond komt, kan Honders kort zijn: „Neem contact op met de rasvereniging van uw keuze. De Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland (het adres staat ook in het boek, red.) helpt u aan het adres.” Als het gaat om het maken van die keuze, raadt de schrijver aan eerst een profiel samen te stellen aan de hand van vragen die hij in zijn inleiding stelt. Daarna kun je in het boek op zoek gaan naar het dier dat het best aan dat profiel beantwoordt.

Voor elke hond zijn, op alfabetische volgorde, maximaal twee pagina's met enkele foto's ingeruimd. Eerst staan puntsgewijs de karakteristieke eigenschappen op een rij. Voor hond nummer 1, de Afghaanse windhond, is dat bijvoorbeeld: ”oriëntaals uiterlijk; introvert van aard; binnenshuis bijzonder rustig; is moeilijk los te laten; heeft zeer veel beweging nodig; lastig als hij zich verveelt.”

Daarop volgt een uitvoeriger beschrijving en in een kolom komen de ”algemene verschijning; kenmerken; karakter; vacht en kleur” nog eens beknopt, maar duidelijk aan de orde. Ook de gemiddelde ouderdom van elk ras staat aangegeven. Zo kun je zien dat een van de populairste dieren, de golden retriever, gemiddeld 15 jaar wordt, dat hij een vriendelijk en aanhankelijk karakter heeft, doorgaans gemakkelijk te trainen is en graag het water in duikt.

Ik denk dat mensen die de aanschaf van een (nieuwe) rashond overwegen, er goed aan doen ”Toepoels Rassenwijzer” te raadplegen. Dat voorkomt een impulsaankoop – volgens de schrijver „zo ongeveer het ergste wat een hond, maar ook de baas, kan overkomen”. Bovendien is het boek mooi vormgegeven en leuk om te lezen en te bekijken.