Boekrecensie

Titel: Parels van de aarde
Auteur: Noel Grove

Uitgeverij: Malherbe & Partner
Weert, 1999
ISBN 90 75717180
Pagina's: 256
Prijs: ƒ 87,50

Recensie door W. H. Smith - 5 juli 2000

Wereld Natuur Fonds bundelt „parels van grote waarde”

Visuele wereldreis langs
mooiste natuurgebieden

Overal ter wereld gaat de biodiversiteit –de grote verscheidenheid aan levende organismen en leefmilieus– achteruit. Het Wereld Natuur Fonds zit niet bij de pakken neer, maar concentreert zich in de 21e eeuw vooral op de parels van grote waarde. Met een lijvig fotoboek drukt ze de mensheid op het hart dat deze schoonheid ook verloren kan gaan.

Het WNF draagt ”Parels van de aarde” op aan de duizenden natuurbeschermers die in de tweehonderd genoemde natuurgebieden werkzaam zijn. De drie internationaal befaamde topfotografen Frans Lanting, Galen Rowell en David Doubilet kregen opdracht een groot aantal van deze zogenaamde ”Global 200 Ecoregio's” voor het boek vast te leggen. Noel Grove, die al 25 jaar voor de National Geographic schrijft, nam de tekst voor zijn rekening. De lezer maakt een verbluffende wereldreis, van de uitgestrekte Siberische wouden tot de bontgekleurde koraalriffen rond Australië.

Ecoregio's
Het WNF besloot in 1996 alle natuurgebieden in de wereld onder de loep te nemen. Honderden wetenschappers deden mee aan deze omvangrijke inventarisatie. Er werd vooral gekeken naar de verscheidenheid van soorten vogels, vissen, zoogdieren, reptielen, amfibieën, geleedpotigen, insecten, schimmels, paddestoelen, planten enzovoort. Hoe meer soorten er in een gebied voorkomen, des te belangrijker is het behoud ervan. Het voorkomen van endemen –soorten met een zeer beperkt verspreidingsgebied– was eveneens een factor van betekenis. Uiteindelijk stelde het WNF een lijst (”Global 200”) met ruim tweehonderd ecoregio's samen. Bij het boek zit een losse wereldkaart waarop deze miniatuurwerelden allemaal zijn aangegeven. De Waddenzee, de enige Nederlandse ecoregio, ontbreekt daarop niet.

Met de aanschaf van ”Parels van de aarde”, waarin prins Bernhard een voorwoord schreef („De afgelopen honderd jaar heeft de mens meer natuur vernietigd dan in de rest van haar bestaan”), wordt het natuurbeschermingswerk van het WNF ondersteund. Het succes van de ”Global 200” hangt echter ook af van de bereidheid van regeringen, bedrijven en burgers zich gezamenlijk in te zetten voor het behoud van de diversiteit van het leven op aarde. De tijd zal leren of de mensheid geleerd heeft van zijn fouten uit het verleden.