Boekrecensie

Titel: Bevrijdende liefde
Auteur: Francine Rivers

Uitgeverij: Voorhoeve
Kampen, 2000
ISBN 90 2971 677 0
Pagina's: 541
Prijs: ƒ 41,90

Recensie door Jeannette Donkersteeg - 15 november 2000

Francine Rivers schrijft ontroerende roman over ware liefde

Gered uit een bordeel

De eerste keer dat de godvrezende boer Michael Hosea het meisje Sarah op straat tegenkomt, weet hij dat zij bestemd is zijn vrouw te worden. Het betekent dan ook een klap in zijn gezicht als hij verneemt wat Sarahs beroep is. Onder de naam Angel werkt ze in een bordeel. Toch voelt Michael dat hij zich niet vergist heeft in Gods plan. Opnieuw werd een ontroerend boek van Francine Rivers –”Bevrijdende liefde”– in het Nederlands vertaald.

Sarah, kind van een vader die haar niet wil hebben omdat hij al met een andere vrouw getrouwd is, en van een moeder die jong sterft, komt als achtjarig meisje in de prostitutie terecht. De bruten aan wie zij overgeleverd is, zorgen ervoor dat 'Angel' nooit kinderen zal kunnen krijgen. Jarenlang lijkt er geen uitweg voor haar vreselijke leven. Angel doet haar werk en ze doet het goed, ze is mooi, haar baas Duke verdient veel aan haar. Zelf heeft het meisje zich allang voor alle emoties afgesloten.

Toekomst
Dat blijft ze doen als Michael Hosea haar bevrijdt en met haar trouwt. Haar 'jawoord' op zijn huwelijksaanzoek is een onverschillig: „Waarom niet.” Michael heeft Angel echter echt lief. Het gaat hem niet om haar lichaam in de eerste plaats, maar om wie zij is. Ondanks zijn harde werken en bidden voor haar, loopt Angel verschillende keren bij hem weg om weer in de prostitutie te belanden. Telkens haalt hij haar terug.

Totdat de tijd komt, dat Angel ook van hem gaat houden. Dan loopt ze weg uit liefde voor Michael. Ze weet dat hij naar kinderen verlangt en dat zij die hem niet geven kan. Als ze vertrekt, zal Michael met hun buurmeisje Miriam trouwen en een beter leven krijgen dan met een bezoedelde vrouw als zij is, denkt Angel.

Dit keer gaat Michael haar niet achterna. Hij is overtuigd van haar liefde voor hem, maar hij leert ook dat zij daardoor een afgod voor hem is geworden en dat ze bovendien zelf nog altijd niet in de levende God gelooft. Drie jaar duurt het voordat Michael zijn vrouw terugkrijgt. Ze heeft dan de Heere God persoonlijk leren kennen en werkt in een huis voor gevallen meisjes en vrouwen. Ze geeft hen les, in de hoop hun een betere toekomst te kunnen bieden.

Realistisch
De manier waarop Francine Rivers het leven van deze twee mensen beschrijft, vind ik bewonderenswaardig. Hoewel in het voorwoord wordt geadviseerd dit boek niet aan kinderen jonger dan 12 jaar in handen te geven, is er geen enkele obscene, erotisch getinte passage in te vinden. Zuiver en zonder te veel woorden te gebruiken, laat Rivers zien hoe allesvernielend de prostitutie is en wat een groot geschenk echte liefde is. Dat is knap in een boek met een thema als deze roman heeft.

De dialogen zijn realistisch, alleen zal niet elke lezer het zo duidelijk horen van Gods stem als Michael Hosea doet, herkennen. Toch maakt de auteur van hem geen heilige. Ook hij kent zijn aanvechtingen en opstandigheid. De karaktertekening van Angel (Sarah) komt eveneens goed uit de verf. Het ”happy end” is niet goedkoop, maar een geloofwaardig slot, dat de littekens die het leven sinds de zondeval achterlaat, niet verzwijgt.