Boekrecensie

Titel: Hart en handen. Bijbelstudies rond politiek en samenleving
Redactie: drs. A. L. Th. de Bruijne, dr. J. Hoek en prof. dr. H. G. L. Peels

Uitgeverij: Boekencentrum
Zoetermeer, 2001
ISBN 90 239 0727 2
Pagina's: 118
Prijs: ƒ 24,50

Recensie door ds. W. Chr. Hovius - 13 juni 2001

Bijbelstudies rond politiek
en samenleving

”Hart en handen” bevat bijbelstudies met kernteksten voor het politieke handelen. De titel is aansprekend, omdat duidelijk wordt waar het hart van de christelijke politiek ligt en hoe de bijbelse grondlijnen handen krijgen in de praktijk van het leven.

Maar liefst 26 auteurs uit evangelische en reformatorische kring hebben bijdragen geleverd, onder wie de christelijke gereformeerde hoogleraren dr. J. W. Maris en dr. H. G. L. Peels, en de hervormd-gereformeerde collega's dr. W. Verboom, dr. P. J . Visser, dr. A. Noordegraaf, drs. W. Dekker en dr. J. Hoek, om enkelen te noemen zonder de andere scribenten tekort te doen. Wat opvalt is dat de bijdragen van sommige auteurs meteen uitnodigen te gaan lezen door een aansprekend en inventief begin. Ik noem enkele voorbeelden.

Aap
Prof. Maris begint de eerste bijdrage ”De mens: kroon of onderkoning” met de zinnen: „De zoon van een hoge Duitse ambassadeur raakte verliefd op een meisje van heel hoge Japanse adel. Maar de contacten over een huwelijk strandden meteen. De Japanse familie weigerde. De vader van het meisje zei: Mijn godsdienst zegt dat de mens afstamt van de goden en jullie geleerden in Europa zeggen dat de mens van de aap afstamt. Mijn dochter zal echter niet trouwen met een nakomeling van de aap.”

Drs. A. W. W. de Ruiter, gereformeerd predikant en voorzitter van het Confessioneel Gereformeerd Beraad, vangt heel herkenbaar aan met „Niet zo lang geleden was ik 's avonds onderweg met de auto. Het was donker. Plotseling zag ik een bordje langs de kant van de weg met de woorden: Markering ontbreekt.” Hij beschrijft het gevoel van onzekerheid dat je bevangt, en de opluchting om de witte strepen weer te zien op de weg.

Zieke samenleving
Ds. P. Boomsma, gereformeerd predikant, leidt zijn bijdrage in met „Zijn kind was misbruikt. De dader had een relatief lichte straf gekregen.” Prof. Peels begint te vermelden dat de uitdrukking ”een zieke samenleving” vaak in het politieke debat wordt gebruikt. En dr. Hoek herinnert bij het begin van zijn verhaal aan het destijds zo bekende radioprogramma van mr. G. B. J. Hillterman, ”De toestand in de wereld”. Andere auteurs starten meteen met het door hen te behandelen bijbelgedeelte.

De bijbelstudies willen de christen behulpzaam zijn bij het staan van hem of haar in deze samenleving en het maken van politieke keuzes. Dat is lang niet altijd even gemakkelijk. Aan de orde komen bijvoorbeeld de visie op de mens, het vreemdelingenvraagstuk, de aantasting en vernieling van de grondslagen van de samenleving, de strijd tussen macht en waarheid en het aardse leven met eeuwigheidswaarde. Elke bijdrage legt een schriftgedeelte op tafel. Tekst en context worden zorgvuldig nagegaan, en zo verwoord dat deze goed te volgen zijn, ook voor het gewone gemeentelid. Het gaat er steeds om te leren verstaan wat de bijbeltekst de christen die hier en nu leeft te zeggen heeft.

Evenwichtig
Voor praktisch gebruik zijn na elk opstel gespreksvragen opgesteld die zich goed lenen voor discussie, dan wel voor persoonlijke bijbelstudie. Ook worden suggesties aangereikt als men in een kring samen wil zingen.

Nog enkele opmerkingen: de bundel geeft een mooi voorbeeld van hoe we eerbiedig en eerlijk met de Heilige Schrift om kunnen en moeten gaan in onze (politieke) samenleving. Ze kan een voorbeeldfunctie vervullen. De uitleg van het bijbelgedeelte vind ik evenwichtig, voorzichtig en duidelijk. De auteurs leggen de rechte luisterhouding aan de dag, om dan ook met het gezag van de Schrift te kunnen spreken en de lezers handreikingen te doen voor de verwerking in de praktijk van het leven.