Boekrecensie

Titel: De trouw aan ons voorheen betoond
Uitgave van de kerkenraad der christelijke gereformeerde kerk te Ede, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan
Prijs: ƒ 15,-
Te bestellen bij N. M. van der Poel, 0318-652063

Recensie door ds. P. Roos - 29 mei 2001

Wat een gemeente samenbindt

”De trouw aan ons voorheen betoond” werd uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de christelijke gereformeerde kerk van Ede.

In de burgerlijke gemeente is er in 75 jaar veel veranderd. De eenvoud van het oude dorp van destijds heeft plaats gemaakt voor een gebied met een grootstedelijk aanzien. De christelijke gereformeerde gemeente heeft deze ontwikkeling meegemaakt. Dat zien we als we de foto van het eenvoudige oude kerkgebouw aan de Bergstraat vergelijken met de moderne opzet van de nieuwe kerk.

De gemeente begon pril en spontaan. De bekende prof. G. Wisse had er mede de hand in, geheel in zijn stijl en op een manier die bij hem paste. Dat kon toen nog. Inmiddels is de gemeente uitgegroeid tot een volkrijke kudde, waar veel werk te doen is, met name onder studerenden en, in mindere mate, onder verplegenden. Deze ontwikkeling is niet zonder slag of stoot gegaan. De lijst van beroepen predikanten geeft een duidelijk proces aan. De scribenten zijn zeer openhartig als het gaat om allerlei aangebrachte wijzigingen in organisatie en liturgie. Over deze thema's wordt betrekkelijk veel geschreven. Minder aandacht gaf men aan de ontwikkeling van het geestelijke leven – wat het geval is in veel uitgaven over de kleine kerkgeschiedenis: men schrijft makkelijker over namen en feiten dan over motieven en grondslagen.

Maatschappij
Welk beginsel heeft de gemeente samen verbonden in de loop der tijden? Hoe is dat nu? Ds. J. van Amstel stipt deze zaak aan. De geestelijke beleving van toen heeft ruimte moeten geven aan allerlei denkwerk over de positie van de kerk in de maatschappij. „School, ziekenhuis, verpleeghuis en maatschappij vragen meer aandacht dan 75 jaar geleden.” Als hij spreekt over de catechisatie, geeft hij wel aan dat het ook nu nog om dezelfde zaken moet gaan en ook gaat als destijds. Ik schreef „moet gaan”, omdat in onze tijden de bijbelse beginselen hier en overal het moeilijker hebben.

De gemeente vertoont het beeld van een levendig geheel. Men staat midden in deze tijd. Anderzijds blijkt ook duidelijk de verbondenheid met het verleden. Het is duidelijk dat men wil vasthouden aan het beginsel van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Het zou goed geweest zijn als van de verschillende predikanten die de gemeente hebben gediend ook preken zouden zijn opgenomen. In de prediking immers klinkt het hart van het evangelie, zoals dat in de geschiedenis gestalte mocht aannemen. Daaruit en daarvan heeft de gemeente geleefd. Juist dit facet van de geschiedenis kan ons een goed beeld geven van de ontwikkeling door de jaren heen.

Ieder die te maken heeft gehad met de christelijke gereformeerde gemeente in Ede of die belangstelling heeft voor de plaatselijke kerkgeschiedenis, neme dit werk ter hand. We wensen de gemeente ook in de toekomst een goede vaart in diepe afhankelijkheid van de leiding des Heeren.