Boekrecensie

Titels:
In het voetspoor van...,
Bijbels ABC deel 2,
Spreken met God
Auteur: drs. M. van Campen

Uitgeverij: Boekencentrum
Zoetermeer, 2000
ISBN 90 2393001 7,
90 2393004 5,
90 2393005 3
Pagina's: 72
Prijs: ƒ 14,90 per deel

Recensie door ds. C. G. Vreugdenhil - 29 mei 2001

Catechisatiemethode uitgebreid met drie nieuwe deeltjes

Tijd van monologen voorbij

Nu de catechisatieperiode ten einde is gelopen, is het goed om je als catecheet te bezinnen op de nieuwe cursus. Hoe groot worden de groepen? Welke methode ga je bestellen? Na de zomervakantie moeten de boekjes gereed liggen. De catechisatiemethode Reflector, gestart in 1999, is uitgebreid met drie nieuwe deeltjes.

De samensteller van deze catechesereeks is drs. M. van Campen, docent catechetiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. De methode zal uit tien delen gaan bestaan, bestemd voor verschillende leeftijdsgroepen tussen de twaalf en twintig jaar. Afgesloten wordt met een deel voor de belijdeniscatechisatie. Over de naam van de methode staat voor in elk deel het volgende: „Zoals de reflectoren langs een onverlichte weg automobilisten aangeven waar zij moeten rijden, wil Reflector catechisanten de weg wijzen, de weg naar God en de weg door deze wereld. Ook wil Reflector iets van het licht van Jezus Christus weerkaatsen en uitstralen.” De delen over bijbelse figuren, bijbelse begrippen en de Tien Geboden zijn het eerst uitgekomen. De delen over de kerkdienst, de Twaalf Artikelen en het discipelschap moeten nog verschijnen.

Voorbeelden
De drie nieuwe delen betreffen catechesemateriaal voor de leeftijdsgroep van twaalf en dertien jaar, onder de titel ”In het voetspoor van...”. Vijftien bijbelse figuren worden voor het voetlicht gehaald. Wie waren zij en hoe dienden zij de Heere? Wat kunnen we van hen leren? Iets van hun levensgeheim komt naar voren. Personen zoals Adam, Noach, Jozef en Mozes, maar ook nieuwtestamentische namen zoals die van Johannes de Doper, Maria en Petrus komen we tegen. Het doel van de auteur in de behandeling van deze bijbelse getuigen is vooral dat ze als identificatiefiguur voor de jongeren kunnen dienen.

Voor de leeftijdsgroep van 14 tot 16 jaar draagt het lesboek de titel ”Bijbels ABC deel 2”. Het gaat over bijbelse kernbegrippen zoals: machten, navolging, priester, wederkomst en zonde. De begrippen worden uitgelegd aan de hand van een bijbelgedeelte of een persoon uit de Bijbel. Aan de hand van deze kernwoorden komen de grondlijnen van de christelijke leer aan de orde.

”Spreken met God” richt zich op de leeftijd van 16 jaar en ouder. Hierin wordt het Onze Vader uitgelegd. Veel praktische zaken komen aan de orde zoals gebedstijden, gebedshouding, gebedsverhoring of -verhindering.

Verbond
Les negen in ”Bijbels ABC deel 2” heb ik doorgenomen. Deze les gaat over het verbond, en dit wordt ingezet vanuit Gods verbond met Abraham. De les begint met een verkenning, een gesprekje als intro. Daarna volgt een bijbelstudie over Genesis 17:1-12. In het boekje is ruimte genoeg om bepaalde antwoorden op de gestelde vragen in te vullen. In zes punten volgt informatie over het verbond. Duidelijke lijnen worden getrokken vanuit Israël en de besnijdenis naar de gemeente uit de heidenen en de betekenis van de Heilige Doop. God heeft ook recht op ons leven. Onderscheid tussen het ”wezen” en de ”bediening” van het verbond wordt niet gemaakt, hoewel dat toch een echt gereformeerde gedachte is (Olevianus). Dat onderscheid heeft ook gevolgen voor het omgaan met verbond en doop. Wel worden geloof en bekering genoemd als vervulling van Gods belofte.

Onduidelijk vond ik de stelling dat „wij bij het joodse volk worden ingeënt” (blz. 49). De bedoeling zal toch zijn dat we naast het Joodse volk in de oude olijfboom van Gods verbond worden geënt (Rom. 11). Gelovigen uit de heidenen worden niet in Israël ingelijfd, maar worden „medeburgers der heiligen” (Efeze 2).

Gesprek
Na de informatie komt de verwerking in een aantal vragen en opdrachten. Deze is duidelijk en sluit heel dicht aan bij de belevingswereld van jongeren. Zoals alle hoofdstukken sluit ook deze les af met een leesrooster, waarin zeven bijbelgedeelten aan de orde komen. Over elk gedeelte worden vragen gesteld, die schriftelijk beantwoord moeten worden.

Wie een nieuwe en ”up to date” catechisatiemethode zoekt, kan hier terecht. De boekjes zien er fris, aantrekkelijk en goed verzorgd uit. Ik denk dat er veel belangstelling voor deze methode zal zijn onder predikanten uit de Gereformeerde Bond en de Christelijke Gereformeerde Kerken.

In de catechese gaat het in de eerste plaats om de overdracht van de leer van de kerk. De tijd van de monologen is voorbij. Jongeren zijn graag interactief bezig. Dat kan als er in de overdracht voldoende plaats is voor gesprek. We hopen toch dat onze jongeren ook via de catechisatie de Heere Jezus mogen leren kennen als hun persoonlijke Zaligmaker. Uiteindelijk is dat toch het grote doel bij alles wat we doen in de kerk, ook in de prediking en het pastoraat. Wat een kansen hebben we via de catechese!