Boekrecensie

Titel: De eerste christenen. Vertellingen bij de kerkgeschiedenis
Auteur: A. Vogelaar-van Amersfoort

Uitgeverij: Den Hertog
Houten, 2000
ISBN 90 331 1505 01
Pagina's: 126
Prijs: ƒ 24,90

Recensie door W. van der Zwaag - 28 februari 2001

Vertellingen voor kinderen over martelaren eerste christentijd

De weerloze vrouw heeft gewonnen

In ”De eerste christenen” vertelt mevr. A. Vogelaar-van Amersfoort over de catacomben, de vervolgingen, over bisschop Augustinus en zendeling Patrick.

Naast de kennis van de gewijde historie, geopenbaard in de Heilige Schrift, is ook die van de kerkhistorie van groot belang. Deze constatering geldt ook voor ons opkomend geslacht. Hoe zullen wij ooit het karakter van ons eigen geslacht of volk leren verstaan als wij ons niet verdiepen in zijn oorsprong en historie? Hoe zullen wij de rijkdom van onze belijdenisgeschriften en formulieren van doop en avondmaal ooit leren waarderen als wij onkundig blijven over de wijze van ontstaan en niet weten hoe ze in een weg van zware strijd tot stand zijn gekomen? Naast de Statenbijbel nam vroeger immers niet zonder reden het Martelarenboek een belangrijke plaats in in onze huisgezinnen.

Kennelijk is mevrouw Vogelaar-van Amersfoort tot de overtuiging gekomen dat hier sprake is van een betreurenswaardig gemis bij de jeugd. Wij kennen deze productieve overzeese schrijfster reeds van haar talrijke kinderboeken. Het is in zekere zin een waagstuk te noemen om in boekvorm een aantal vertellingen bij de kerkgeschiedenis te leveren.

Van deze serie is inmiddels het eerste deel, onder de titel ”De eerste christenen”, verschenen. Nadat de schrijfster een blik in de catacomben heeft geslagen komen de vervolgingen van de christenen in het Romeinse wereldrijk aan de orde. Hierna wordt aandacht besteed aan de ondergang van het heidendom in ons werelddeel, zodat ten slotte onder Constantijn de Grote het christendom staatsgodsdienst is geworden. Aan de bekende kerkvader Augustinus worden vervolgens vier hoofdstukjes gewijd. Dit eerste deel besluit met de geschiedenis van Patrick, de zendeling uit Ierland.

Slachtschaapje
Het is de schrijfster wel toevertrouwd de juiste toon te treffen en haar gedachten op eenvoudige wijze te formuleren. Zij heeft zich ook goed in de stof verdiept. Elk hoofdstuk geeft binnen een afzonderlijk kadertje in beknopte vorm de hoofdinhoud weer. Het boek is keurig verzorgd uitgegeven. De geplaatste illustraties van Rino Visser zijn zonder meer subliem.

Alleen hebben we moeite met de tekening op blz. 26: de gevangengenomen christen Glabori, die met zijn blote handen een leeuw in bedwang weet te houden. In deze illustratie komt niet een „slachtschaapje van Christus”, het type van een tot lijdzaamheid gedwongen martelaarskerk, naar voren.

Ook in deze kerkhistorie voor kinderen komt overigens duidelijk tot uitdrukking dat de vurige rode draak menigmaal in zijn afschrikwekkende gedaante heeft gestaan tegenover de weerloze vrouw en haar zaad. Maar „zij hebben hem overwonnen door het bloed des Lams, en door het woord hunner getuigenis, en zij hebben hun leven niet liefgehad tot de dood toe” (Opb. 12:11). Wij hopen dat veel jeugdige en ook oudere lezers zich in dit boek zullen verdiepen.