Boekrecensie

Titel: Gods getuigenis
Auteur: dr. César Malan

Uitgeverij: Wieger Smeijers
Rijssen, 2000
ISBN 90 75935 03 X
Pagina's: 140
Prijs: ƒ 29,50

Titel: Theogenes
Auteur: dr. César Malan

ISBN 90 75935 02 1
Pagina's: 75
Prijs: ƒ 19,50
Uitgeverij: Wieger Smeijers
Rijssen, 2000
Setprijs t/m 31 dec. 2000: ƒ 45,-

Recensie door ds. B. Reinders - 27 december 2000

César Malan, begenadigd leraar

Van de begenadigde leraar dr. César Malan, de prediker van het Frans-Zwitserse Réveil, verschenen twee waardevolle boeken op de markt. Het gaat om een prekenbundel en een samenspraak.

De bundel ”Gods getuigenis” bevat een zestal preken die alle handelen over teksten gekozen uit het Nieuwe Testament. Ze zijn uit het Frans vertaald door W. van der Zwaag, terwijl ds. F. Mallan een voorwoord schreef.

Uit deze preken leren wij César Malan kennen als prediker van Gods vrije genade. De eerste preek gaat over ”De evangelische ambtsbediening” (2 Kor. 2:15, 16). Het is een preek die vooral predikanten bijzonder zal aanspreken, want ze betreft de bediening van Gods Woord.

De tweede preek heeft als thema ”De zaligheid gepredikt door een moordenaar” (Ef. 2:8, 9). Aan de hand van de prediking van de moordenaar aan het kruis wordt de inhoud van de tekst toegelicht. ”Zonder liefde geen zaligheid” (1 Kor. 16:22) is het onderwerp van de derde, bijzonder ontdekkende, preek. Aan de hand van vier vragen wordt de tekst behandeld.

Meer opwekkend en vermanend van karakter zijn de volgende twee preken, over ”Christenen onderscheiden van de wereld” (Joh. 17:16). Daarentegen is de laatste preek over ”De waakzaamheid van een kind van God” (Matth. 25:8b) bijzonder waarschuwend.

De inhoud is schriftuurlijk-bevindelijk en de preken laten zich gemakkelijk lezen.

Onderwijs
Het tweede boek bevat een samenspraak en is eveneens door W. van der Zwaag vertaald – maar nu vanuit het Engels. De samenspraak heeft plaats tussen Theogenes, een ernstig en vroom man, en zijn vriend Biblicus, een eenvoudig christen. Samen staan zij stil bij de gewichtige vraag: „Ben ik of ben ik niet een kind van God?” Biblicus mag hier onderwijs geven aan zijn vriend Theogenes. Dat onderwijs is schriftuurlijk onderwijs.

Bij de beantwoording van de vraag „Ben ik of ben ik niet een kind van God?” worden diverse zaken aan de orde gesteld, zaken die ook in onze tijd van het grootste belang zijn. Zo gaat het bijvoorbeeld over de waarheid van Gods Woord, waarin de verloren toestand van de mens wordt aangewezen, en over het volkomen offer van Christus en voor wie Hij dat heeft gebracht. In dit verband komt ook de leer van de uitverkiezing ter sprake. Bijzonder treffend is het onderwijs dat Biblicus aan zijn vriend Theogenes geeft over de hoop van Gods kinderen. Biblicus wijst Christus aan als de Deur van de schaapskooi. Er is nu geen verdoemenis voor degenen die in Christus Jezus zijn (Rom. 8:1). Telkens maar weer moet Theogenes zijn hoogmoed belijden. Het is alleen door vrije genade dat een zondaar zalig wordt. Dat is de grondtoon die ook in deze samenspraken doorklinkt.