Boekrecensie

Titel: Een ontmoeting tussen culturen. Over de mogelijkheden van communicatie tussen christenen en moslims
Auteur: Marja Krans

Uitgeverij: Boekencentrum
Zoetermeer, 2000
ISBN 90 239 0787 6
Pagina's: 127
Prijs: ƒ 23,50

Recensie door J. Commelin - 6 december 2000

Omgaan met islamitische naaste

In christelijke kringen leven steeds meer vragen over de omgang met allochtonen. Hoe kun je hen met het Evangelie bereiken? De communicatie is over het algemeen niet makkelijk door de verschillen in taal en cultuur. ”Een ontmoeting tussen culturen” is geschreven om te helpen relaties op te bouwen met mensen uit een islamitische cultuur.

Nodig is allereerst onze waarden en normen van twee kanten te bekijken: zowel van hun kant als van onze kant. Allochtonen vinden in Nederland vaak weinig begrip voor en weinig aanvaarding van hun normen. Dat betekent een ernstige aanslag op hun zelfrespect. We worden daarom geroepen onze allochtone naaste in zijn waarde te laten door meer begrip voor hem op te brengen. Onze kinderen op school moet dit reeds bijgebracht worden!

Anderzijds moet de allochtonen meer kennis van de Nederlandse waarden en normen worden bijgebracht. Het behoort deel uit te maken van de acculturatiecursus voor vreemdelingen die ons land binnenkomen.

Het boek ”Een ontmoeting tussen culturen” biedt heel wat praktische informatie over waarden en normen van islamieten. De lezer wordt aangemoedigd ook de eigen normen kritisch te bekijken – in elk geval er eens over na te denken hoe deze normen bij de ander moeten overkomen. Dat zou al nederiger kunnen maken.

Om goede communicatie te verkrijgen is geduld nodig. Zieltjeswinnerij in de zin van op korte termijn mensen voor het Evangelie proberen te winnen, wijst de schrijfster af. De Heere Jezus had oog voor de hele mens met zijn vragen en noden. Hij aanvaardde mensen en at zelfs met hen aan hun tafel!

Op dit punt rijst bij mij nog een vraag: Zijn alle korte acties om allochtonen te winnen voor het Evangelie af te wijzen? De auteur geeft op pagina 103 zelf aan dat ze niets af wil doen aan de andere werkwijze van sommige christenen. Maar hoe wil ze dit rijmen met het eerder gestelde?

Het zou ook goed zijn als wat sterker benadrukt zou worden dat de Heere Jezus wel de ander aanvaardde in zijn omstandigheden, maar nooit in zijn zonden! Hij kwam om daarvan te verlossen en terug te doen keren tot God.

Concluderend: een goed boek voor christenen die geroepen worden om een licht te zijn, ook voor hun allochtone naaste.