Boekrecensie

Titel: Gezongen en gesproken
Redactie: ds. M. Aangeenbrug e.a.

Uitgeverij: ASAP
Nunspeet, 2000
ISBN 90 805688 13
Pagina's: 160
Prijs: ƒ 24,90

Recensie door ds. M. Goudriaan - 15 november 2000

Referaten van zangavonden Heelsum-Renkum gebundeld

Ontmoeting rondom het lied

Ouderen en jongeren uit verschillende kerken ontmoeten elkaar iedere eerste zaterdag van de maand in Heelsum-Renkum. In de Gereformeerde Kerk wordt gemusiceerd, gezongen en een bezinnend woord gesproken. De bijdragen van de sprekers aan de avonden zijn gebundeld onder de titel ”Gezongen en gesproken”.

Sinds mei 1997 wordt elke eerste zaterdag van de maand een samenzanguur gehouden in de Gereformeerde Kerk van Heelsum-Renkum. Er wordt gemusiceerd, gezongen en een bezinnend woord gesproken, meestal door een predikant uit de Nederlandse Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond), de Christelijke Gereformeerde Kerken of de Gereformeerde Gemeenten. Men ontmoet elkaar en bezint zich in woord en lied op hét Woord.

Rondom de vijfentwintigste avond werd de gedachte geboren om de bijdragen van de verschillende sprekers te bundelen en in boekvorm uit te geven. Zo ontstond de bundel ”Gezongen en gesproken”, waaruit de lezer een indruk kan krijgen van wat er op deze avonden gebeurt.

Joost Fraanje van het organiserend comité geeft in het ”Ten geleide” al aan dat het niet eenvoudig is om van zo'n uitgave een samenhangend geheel te maken. De keuze van onderwerpen laat een grote verscheidenheid zien. Daarnaast kiest de een voor een meer exegetische benadering, terwijl een ander eerder een aantal kanttekeningen bij de te zingen liederen plaatst. Bij een derde zien we een uitgesproken pastorale behandeling van een bijbels thema.

Interkerkelijk
Een zekere verscheidenheid hoeft niet verkeerd te zijn. Ze kan zelfs fris en verrassend zijn. Wel roepen sommige bijdragen een vraag bij me op ten aanzien van de opzet. Ik heb vanuit het gebodene begrepen dat de sprekers zorgden voor de verbindende tekst tussen de liederen. Deze opzet is door sommigen in dit boek duidelijk en herkenbaar gehandhaafd. Dat kan, maar wel is het goed om dan te bedenken dat die verbindende tekst in een boek wat anders overkomt dan tijdens de avond waarop de liederen ook echt gezongen worden.

Onmogelijk is het om elk hoofdstuk te bespreken. Wellicht mag ik volstaan met het geven van een typering van enkele bijdragen. In ”Man en vrouw schiep Hij ze” laat dr. J. van Beelen zien hoe verrassend grondige uitleg van de Schrift kan zijn.

De bijdrage van ds. J. Driessen over ”Advent” valt op door zijn pastorale en bewogen karakter. Ds. J. Westerink schrijft over ”Koning Jezus leeft”. Een krachtig, gespierd gedeelte, dat een harmonische samenhang laat zien tussen duidelijke theologische lijnen en pastorale vragen. Dr. W. H. Velema zocht naar een loflied voor het vijfde lustrum en vond dat in het danklied na de doortocht door de Rode Zee. „In deze bijeenkomsten zingen we de lof des HEEREN. Het is een voorrecht, onze vreugde, ons verlangen en onze moeite, onze verwachting en ons verdriet uit te zingen.”

De avonden zijn heel spontaan ontstaan. Grootse plannen en vooronderzoeken ontbraken. Wat niet ontbrak was het verlangen om als leden van diverse kerken elkaar te ontmoeten en het Evangelie van de Gekruisigde Christus te bezingen en te beluisteren. De heer J. Dankers, die het ”Nawoord” schrijft, herkent en waardeert in de avonden hetzelfde interkerkelijke karakter dat hij aantreft in Woord en Daad, de stichting waarvoor gecollecteerd wordt. De bundel ”Gezongen en gesproken” wil laten zien wat op de eerste zaterdagavond van de maand in Heelsum gebeurt en daarbij vooral ook het interkerkelijke karakter beklemtonen.