Boekrecensie

Titel: Zijn trouw en waarheid houdt haar kracht
Uitgeverij: Kerkenraad christelijke gereformeerde kerk te Harderwijk
Harderwijk, 2000
Pagina's: 150
Prijs: ƒ 30,- (te bestellen bij J. C. van Gilst, tel. 0341-412037)

Recensie door ds. H. van der Ham - 27 september 2000

Kerkgeschiedenis uit Harderwijk

”Zijn trouw en waarheid houdt haar kracht” is uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de christelijke gereformeerde kerk te Harderwijk. Dit mooie boek beschrijft op boeiende wijze de geschiedenis van de Afscheiding en de Doleantie.

De instituering van de christelijke gereformeerde kerk te Harderwijk had plaats op 8 maart 1871. Docent S. van Velzen preekte bij deze gelegenheid over de woorden: „Vrees niet, gij klein kuddeke, want het is uws Vaders welbehagen ulieden het Koninkrijk te geven.” Vanaf het begin had men de beschikking over een eigen gebouwtje, de Kapel aan de Schoolsteeg.

In 1878 deed ds J. Juch zijn intrede te Harderwijk. De gemeente telde hooguit een paar honderd leden. De meesten behoorden tot het armste deel van de bevolking. Oorspronkelijk was de vissersplaats een min of meer besloten gemeenschap.

Nederduits
De Nederduits Gereformeerde Kerk is ontstaan uit de Doleantie. In Harderwijk dateert ze van 30 maart 1887. Landelijk werd in 1892 besloten tot vereniging van de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Nederduits Gereformeerde Kerken. In 1898 gingen de kerken te Harderwijk samen. Reeds spoedig traden leden uit. Ze zochten aansluiting bij de Christelijke Gereformeerde Kerken. Docent P. J. M. de Bruin bevestigde in 1900 de eerste ambtsdragers in de christelijke gereformeerde kerk te Harderwijk.

In eenvoudige ruimten hield men kerkdiensten. De jonge gemeente groeide. In 1906 kon een nieuwe kerk in gebruik worden genomen en al vrij spoedig werd de gemeente verblijd door de komst van ds. J. van der Vegt. Hij heeft met zegen mogen werken.

Treffend is wat er vermeld staat van een kerkenraadsvergadering: „Daar er momenteel geen kerkelijke zaken ter bespreking zijn, blijven de broeders als vrienden nog wat samen spreken.”

Oorlogsjaren
In 1931 kwam kandidaat Tamminga naar Harderwijk. Hij maakte er enkele tragische sterfgevallen van jonge mensen mee. Dat maakte diepe indruk. Twee jaar later ontstond er een dochtergemeente te Ermelo.

Reeds voor de oorlog ging men over tot de uitgave van een eigen kerkblad. Door papierschaarste moest de uitgave in de oorlogsjaren gestaakt worden. In prediking en pastoraat werd in die tijd gewaarschuwd tegen zwarte handel. In de laatste oorlogswinter was er nauwelijks voldoende brandhout om het kerkgebouw te verwarmen.

Vanuit Harderwijk is de jaren door het kerkelijke leven in de IJsselmeerpolders gesteund en bevorderd. Het valt ook op dat Harderwijk altijd betekenis heeft gehad voor het ontstaan van diverse christelijke gereformeerde kerken in de regio.

Deze kleine kerkgeschiedenis is zorgvuldig en voorzichtig te boek is gesteld. Een flink aantal historische illustraties zijn opgenomen.