Boekrecensie

Titel: Welkom in de strijd! – Paulus' wapenrusting als uit- en toerusting voor jonge christenen
Auteur: ds. R. van Kooten

Uitgeverij: Groen
Heerenveen, 2000
ISBN 90 5829 144 8
Pagina's: 158
Prijs: ƒ 24,95

Recensie door ds. M. J. Kater - 23 augustus 2000

Schriftuurlijk onderwijs over geestelijke wapens

Gordel, borstwapen en schoenen

„Het omhooghouden van het schild van het geloof houdt dus niet in, dat jij jezelf overeind houdt door een of ander fijn gevoel om vervolgens te zeggen: ik heb zoveel aan mijn geloof. Het betekent dat jij je geheel richt op de Vader, op de Zoon en op de Heilige Geest en zoveel hebt aan de Drie-enige God en Zijn beloften.” Dat schrijft ds. R. van Kooten in zijn boek ”Welkom in de strijd”.

Opnieuw is een exemplaar toegevoegd aan de vele boeken die er reeds geschreven zijn over de geestelijke wapenrusting (Efeze 6:10-20). Het is van de hand van een vaardig schrijver, ds. R. van Kooten uit Soest. De titel ”Welkom in de strijd!” wijst op de geestelijke strijd die Paulus in deze verzen tekent en die alleen gestreden kan worden en alleen werkelijk gestréden wordt als waar wordt: „Doet aan de gehele wapenrusting Gods...”

In het ”Woord vooraf” wijst de schrijver erop dat we zonder wedergeboorte en geloof „buiten” staan. Dan wordt er niet gestreden tegen de machten van de boze om ons en in ons. Op z'n best is er dan een „vleselijke” strijd, hoe godsdienstig ook gecamoufleerd.

Studeren
De titel herinnert ook aan de gewoonte in vroeger dagen om jonge mensen die belijdenis deden, de hand te drukken met de woorden: „Welkom in de strijd.” Het boek is juist met het oog op hen geschreven. Vandaar dat de aanspraak steeds „jij” en „jou” is. Maar dat neemt niet weg dat ongeacht de leeftijd hier een stuk schriftuurlijk onderwijs geboden wordt op een eenvoudige, heldere wijze.

Het is het hartelijk verlangen van de schrijver dat jonge mensen zo toegerust worden vanuit de Schrift. „Meer dan ooit hebben jonge christenen nodig om te studeren, te studeren en nog eens te studeren. Er is zoveel wind van leer. Daar is maar één medicijn tegen, namelijk de leer van de apostelen.”

Geen eigenschappen
In de uitleg van de onderdelen van de wapenrusting kiest de schrijver er mijns inziens terecht voor te benadrukken dat het maar niet om allerlei eigenschappen van de christen gaat, maar het gaat allereerst om Gods waarheid (gordel), Gods gerechtigheid (borstwapen), Gods Vredesevangelie (schoenen).

Ten aanzien van de gordel wordt benadrukt dat het er maar niet om gaat dat je gelooft, maar dat het daarbij van het grootste belang is wát je gelooft. Allerlei actuele aanvallen op de waarheid worden genoemd. Mooi vind ik ook dat in het hoofdstuk over het borstwapen van de gerechtigheid ingegaan wordt op de relatie tussen geloof en gevoel: het borstwapen beschermt de gevoelens, geen geloof zonder gevoel, het hebben van religieuze emoties is nog geen geloof, gelovigen die op hun gevoel leven, het geloof dat voelt/dat ervaart weet waarom. Juist bij deze dingen is het zo belangrijk om vanuit het Woord onderwezen te worden in de 'strijd der geesten' aan het begin van de 21e eeuw!

Ook wordt ingegaan op de populaire klankexegese van „de voeten geschoeid hebbende met bereidheid van het Evangelie van de vrede.” Dan wordt alleen gesproken over wat een christen moet doen, namelijk bereid zijn overal het Evangelie door te geven.Terwijl het juist gaat om standvastigheid, consequenties aanvaarden zonder compromissen. Anders zijn we „christenen op blote voeten.”

Eigentijds
Juist omdat dit boekje voor jonge mensen geschreven is, is het mooi dat het geschreven is in een eigen(tijdse) stijl, zonder oppervlakkig te worden. Ieder hoofdstuk is voorzien van vragen, zodat het ook een geschikt boekje is voor bijvoorbeeld een vervolgcatechisatie.

De enige wat kritische opmerking betreft de familievoorbeelden, met name in het ”Woord vooraf”. Moet dat zo? Maar dat is denk ik een persoonlijke opmerking, eigen aan de schrijver (gezien andere boeken van zijn hand).

Inderdaad, verder zoeken hoeft niet als de lezers een van hun kinderen of een andere jongere een werkelijk nuttig boek willen geven.