Boekrecensie

Titel: De stinkende stuiterballenrage
Auteur: Guurtje Leguijt

Uitgeverij: Callenbach
Kampen, 2001
ISBN 90 266 10815
Pagina's: 82
Prijs: ƒ 17,90

Recensie door J. Mijnders - 3 oktober 2001

Een stinkend
heerlijk boek
over rages

Flippo's, voetbalstickers, Pokémonkaarten… Wat voor mening we ook over deze en soortgelijke rages hebben, (bijna) elk gezin met kinderen in de basisschoolleeftijd komt er mee in aanraking. Guurtje Leguijt schreef er een (stinkend) heerlijk boek over!

Bart, Tomtom en Mariska zijn in de ban van de allernieuwste rage: stinkende stuiterballen. De meest vreemde luchtjes verspreiden deze stuiterballen als ze uit het plastic worden gehaald: warme babyluier, lauwe spruitjes, vuile asbak, tandartskamer...

Goedkoop zijn de stuiterballen niet. Ze kosten bijna 8 gulden! Om aan geld te komen voor de allernieuwste stuiterbal –met de geur van papa's sokken– besluit Bart op een vrijmarkt te gaan zitten. Een opruimbeurt van zijn kamer levert een grote hoeveelheid 'rommel' op: flippomappen, knikkers, Pokémon-kaarten. Op de vraag van zijn moeder of hij het niet jammer vindt om al de flippo's (waar zoveel ruzie om is geweest met zijn zus) te verkopen, antwoordt Bart: „Flippo's zijn uit.”

De meester maakt aan zijn groep duidelijk dat rages er altijd zijn geweest. Op een morgen komt hij de klas binnen met een ijsmuts op en een tas vol speelgoed bij zich: klikklaks, een jojo, plastic poppetjes, buttons, neusfluitjes.

Dan breekt er onrust uit op school: er worden stuiterballen gestolen! De meester raakt steeds meer geïrriteerd door de onrust die de allernieuwste rage met zich meebrengt. Hij schrijft een wedstrijd uit: bedenk een manier om de stinkende stuiterballen reukdicht in de klas te bewaren, zodat ze niet gestolen kunnen worden.

Mariska is niet voor niets beroemd om haar vindingrijkheid. Ze wint dan ook de wedstrijd. Ook bedenkt ze een prachtige dievenval om de dief van de stuiterballen te ontmaskeren.

Het einde van het boek is veelzeggend. Wanneer Bart en Mariska op de vrijmarkt voldoende geld hebben verdiend, hollen ze naar de speelgoedwinkel om de nieuwste stuiterbal te kopen. Bij de winkel komen ze Tomtom tegen. „Hier! Iets nieuws. Machtsmunten”, roept hij. „Je kunt er van alles mee doen. Een soort knikkerspel of ruilen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon verzamelen.” „En de stinkende stuiterballen dan?” vraagt Bart. „O”, antwoordt Tomtom. „Die zijn uit.”

Een heerlijk boek waar opvoeders hard knikkend mee in zullen stemmen. Rages kunnen op school en in het gezin veroorzakers van enorme onrust zijn. Ongetwijfeld zullen ook veel kinderen de 'hebzucht' naar de nieuwste stuiterbal (óf flippo, óf Pokémon-kaart, óf…) herkennen.

Naast het hoofdthema (de betrekkelijkheid van een rage) krijgt de doelgroep (vanaf 10 jaar) een aantal 'wijze' lessen mee, die op een natuurlijke manier in het verhaal zijn verwerkt: kom voor jezelf op, wees eerlijk, en: vrienden moet je niet kopen, vrienden moet je maken.

Opnieuw bewijst Leguijt dat ze een uitstekend kinderboekenschrijfster is door het schrijven van dit hedendaagse boek met herkenbaar taalgebruik en een origineel thema.

De voorkant van het boek (Dirk van der Maat) is aantrekkelijk, de vijf paginagrote illustraties vind ik niet sterk.