Boekrecensie

Titel: Zie het verhaal. Verhalen uit de Bijbel getekend, deel 1: De gelijkenis van het onkruid, ill. Adri Burghout
Uitgeverij: De Banier
Utrecht, 2000
ISBN 90 336 0476 0
Pagina's: 32
Prijs: ƒ 19,75

Recensie door Enny de Bruijn - 13 september 2000

Getekende bijbelverhalen

Uitgeverij De Banier komt niet met één boek maar met een opmerkelijke nieuwe serie: getekende bijbelverhalen. Het eerste deel, over de gelijkenis van het onkruid tussen de tarwe, wordt zaterdag tijdens de CLK-beurs gepresenteerd. Hoe groot de serie uiteindelijk wordt, hangt af van het succes. Slaan de boekjes aan, dan kan er voortdurend worden uitgebreid. In ieder geval kan de lezer komend voorjaar een volgend deel verwachten, al weet de uitgever nog niet over welke geschiedenis.

In het eerste deel van de serie zijn acht minutieus uitgevoerde tekeningen van Adri Burghout opgenomen, steeds over de volle breedte van twee pagina's afgedrukt. De tekenaar heeft zichzelf hier overtroffen: zijn illustraties hebben sfeer, de figuren zijn soms een beetje statisch maar toch levensecht.

Eerst zie je hoe de zaaier het zaad over zijn akker strooit. Op de volgende bladzijden is het donker: de vijand komt bij nacht en zaait onkruid. Daarna ontdekken de knechten het onkruid tussen de tarwe, en weer twee pagina's verder vertellen ze het aan hun heer. Enzovoort. Stap voor stap wordt de gelijkenis zichtbaar gemaakt, waarbij opvalt dat het landschap –met de akker, de stenen, één grote olijfboom en een kronkelend pad– op alle platen herkenbaar blijft. Achter in het boekje staat extra informatie over kleding, huizen, landschap en het verschil tussen onkruid en tarwe.

Het is de bedoeling dat ouders en opvoeders aan de hand van de platen in eigen woorden de geschiedenis navertellen. Dat maakt de serie geschikt voor kinderen van alle leeftijden, maar bijvoorbeeld ook voor gehandicapten. Om de verteller op weg te helpen is de bijbeltekst in Statenvertaling toegevoegd, net als een korte samenvatting van het verhaal. Ieder kan naar eigen believen extra uitleg geven, een extra toepassing toevoegen, extra spanning in het verhaal brengen. De samenvatting zelf is zonder meer niet erg geschikt voor kinderen: iets te moeilijk geschreven, iets te beknopt. Maar de serie moet ouders dan ook stimuleren tot vertéllen – en dat blijft in veel gevallen levendiger dan voorlezen.