Boekrecensie

Titel: Mozaïek
Auteur: Helen Baird, fotografie Tim Imrie

Uitgeverij:Terra
Warnsveld, 1998
ISBN 90 6255 793 7
Pagina's: 96
Prijs: ƒ 29,90

Recensie door Marianne Witvliet - 30 december 1999

Zelf mozaïek maken

De oudste mozaïeken dateren van 3000 jaar voor Christus en bestonden uit kleurige kleipennen die in muurvlakken werden gedrukt.

Later gebruikten Egyptenaren halfedelstenen om wanden en meubels te versieren, Grieken zochten het in natuursteen en kiezels, die werden samengevoegd tot zich herhalende patronen. Wereldberoemd werden de Italiaanse mozaïeken van gekleurd glas. Kenmerkend voor het moderne mozaïek is dat alles mag. Je kunt een mozaïek maken met het beroemde smaltglas, de restanten van je servies en zelfs piepschuim is geoorloofd.

Helen Baird laat in ”Mozaïek” vooral zien wat de resultaten kunnen zijn als de lezer aan de slag gaat. De inleiding is kort en krachtig, met een paar schitterende foto's van het interieur van de San Vitalekerk in Ravenna, waar nog altijd een mozaïekschool is, en van een ontwerp van de architect Gaudí (1852-1926), die de driedimensionale mozaïek op een eigenzinnige manier toepaste.

Een kleine expositie van moderne ontwerpen gaat vooraf aan les één: Wat heb je nodig om je eigen mozaïek te kunnen maken? De opsomming van 43 artikelen die breed uitgestald op de foto staan werkt wat remmend, maar bij nader inzicht ligt, op een paar stukken professioneel gereedschap na, het meeste wel ergens in de schuur of in een lade. Aangeraden wordt eerst te experimenteren. Het eerste project is dan ook een lege wijnfles waarop met behulp van siliconenkit kleine stukjes glas geplakt worden. Je zou zeggen dat een plat vlak eenvoudiger werkt voor een eerste proeve van bekwaamheid, maar de foto's zijn zo duidelijk dat de lezer zelf kan zien of het hem iets lijkt of niet.

Het boek biedt een aantal projecten met verschillende materialen die variëren van een tuinurn tot een trompe-l'oeil-medicijnkastje. Sommige werkstukken resulteren in kunst, andere in kitsch. Het fraaie boek biedt voldoende informatie en mogelijkheden om beginners de drempel over te helpen. Doorzetters zijn na de experimenten uit ”Mozaïek” zonder meer in staat hun eigen ontwerpen te maken.