Boekrecensie

Titel: Het nieuwe kookboek
Auteurs: H. H. F. Henderson, H. Toors e.a.

Uitgeverij: Kosmos Z & K
Utrecht, 1999
ISBN 90 215 3268 9
Pagina's: 510 gebonden
Prijs: ƒ 39,90

Recensie door Christine Brandenburg - 15 december 1999

Klassieker

Een kookboek dat na vijftig jaar zijn 31e druk ingaat, moet wel een klassieker zijn.

Dat is dan ook het geval met ”Het nieuwe kookboek”, dat in 1948 zijn eerste druk beleefde. Onder redactie van eerbiedwaardige dames als mevrouw H. H. F. Henderson, voorheen directrice van de Vakschool voor Meisjes te Leiden, is dit kookboek een voorbeeld van degelijke voorlichting en adviezen voor beginnende en gevorderde koks. Toch komt het boek niet ouderwets over, omdat het bij elke nieuwe druk volledig aangepast wordt aan de heersende trends in de levensstijl en de keuze van ingrediënten. Zo is er een nieuw hoofdstuk bijgekomen over het koken met de magnetron en wordt er met recepten voor oven- en stoofschotels die vooraf klaargemaakt en ingevroren kunnen worden, toegegeven aan het snellere levenstempo. Ook zijn er nieuwe recepten voor vegetariërs. Bij de traditionele recepten worden aanwijzingen gegeven over het vervangen van vlees door bijvoorbeeld tahoe of tempeh.

Hoewel de allerlaatste onthullingen over gif in dierlijke producten bij het verschijnen van dit boek nog niet bekend waren, geeft men toch veel consumenteninformatie. In het hoofdstuk ”Eieren en eiergerechten” zijn recepten met rauw eiwit zodanig aangepast dat ze zonder risico gebruikt kunnen worden. De slanke ”light-trend” wordt vertegenwoordigd met recepten zonder vet, waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse technieken als roerbakken, in folie smoren, grilleren of gaar stomen in eigen vocht in een römertopf.

Het aardige van ”Het nieuwe kookboek” is, dat het op volkomen natuurlijke wijze moderne en traditionele recepten naast elkaar zet: er wordt uitgelegd hoe groentes als paksoi, zeekraal en kousenband bereid moeten worden, maar ook Haagse bluf en Zeeuwse babbelaars worden niet vergeten. Tevens is er een grote variatie in makkelijke en moeilijke recepten: met dit boek in huis kan geen man meer zeggen dat hij nog geen ei kan koken, dit wordt helder uitgelegd op pagina 117! Maar ook een professionele bruidstaart van vijf verdiepingen behoort tot de mogelijkheden.

De stap-voor-stap kleurenfoto's waar ”Het nieuwe kookboek” rijkelijk mee bedeeld is, zijn zeer duidelijk, maar doen soms wat gedateerd aan, zoals de foto's van een met een breinaald doorboorde kalfstong, die niet bepaald de eetlust opwekken. Ook mist het hoofdstuk met maaltijdsuggesties tips voor maaltijden waarbij gasten met een speciaal dieet aanzitten, zoals een suikervrij, cholesterolarm of glutenvrij dieet. Misschien een idee voor de volgende druk, die er zeker zal komen. Want dit kookboek mag in geen enkele huishouding ontbreken!