Boekrecensie

Titel: Levenslang lekker eten
Auteurs: Nelleke Stegemen en Trudy Crouwers

Uitgeverij: De Driehoek
Amsterdam, 1999
ISBN 90 6030 596 5
Prijs: ƒ 27,50.
Leden van de Diabetes Vereniging Nederland kunnen het bestellen bij de Diabetes Vereniging te Amersfoort door ƒ 23,50 over te maken op giro 401246 onder vermelding van Levenslang lekker eten

Recensie door Anke Thomas-van Hout - 15 december 1999

Het belang van het eten van vette vis

Levenslang heeft voor de meeste mensen een negatieve klank, maar door de toevoeging lekker eten komt deze 'veroordeling' in een positief daglicht te staan. Opvallend is, dat ”Levenslang lekker eten”, een kookboek voor suikerpatiënten, werd aangeboden aan Cas Spijkers, eigenaar van het restaurant De Swaen te Oisterwijk. Het zou namelijk een prima initiatief zijn als meer restaurants belangstelling zouden tonen voor dit informatieve boek.

”Levenslang lekker eten” is bedoeld voor personen met diabetes of suikerziekte en dan speciaal voor de groep met diabetes type 2, de vorm die vooral voorkomt bij volwassenen en ouderen. Overigens zijn recepten en voedingsinformatie ook zeker geschikt voor mensen met diabetes type 1, de jeugd en jongvolwassenen. Nelleke Stegemen en Trudy Crouwers, de twee diëtisten die het boek geschreven hebben, bezitten een uitgebreide ervaring op het gebied van diabeteszorg. Zeker voor mensen die altijd rekening moeten houden met wat ze eten, is het bijzonder dat er een dergelijk informatief kookboek is ontwikkeld.

Het boek bestaat uit drie gedeeltes. Ten eerste wordt er informatie gegeven over diabetes type 1 en 2. Tevens volgt er uitleg over een gezonde leefwijze, hierbij denkend aan meer bewegen, stoppen met roken en omgaan met stress. Natuurlijk komt het ideale gewicht aan de orde en geven de schrijvers praktische adviezen om dit juiste gewicht te bereiken. Het is van belang dat er een balans bestaat ten aan zien van het glucosegehalte in het bloed en een evenwicht in de voeding door niet te veel maar ook niet te weinig te eten.

Olijfolie
Uitgebreid wordt er geschreven over koolhydraten, suikers, zetmeel en glucose met daarbij behorende voorbeelden van de verschillende producten. Opvallend is het gedeelte over het eetpatroon van de eskimo's en de Kretenzers. Hierbij komt naar voren dat vooral het eten van vette vis en het gebruik van olijfolie, een product dat veel onverzadigde vetten bevat, de kans op hart- en vaatziekte verkleinen. Als laatste wordt ingegaan op het belang van het gebruik van groente, fruit, vlees, zuivel en drinken.

In het tweede gedeelte komen dagmenu's aan de orde, verdeeld in gerechten met 1400, 1800 en 2200 calorieën. Praktisch is hierbij de indeling in seizoenen, bestaande uit lente-, zomer-, herfst- en wintermenu's.

Ten slotte worden de recepten beschreven. Er staan voorbeelden van speciale ontbijtgerechten, gebak, lunchgerechten, soepen, vlees-, vis-, vegetarische gerechten, salades en toetjes. Hierbij ontdek je meteen dat ondanks een dieet, de meest smakelijke diners kunnen worden klaargemaakt, terwijl de recepten eenvoudig te bereiden zijn.

Na het lezen van dit boek wordt duidelijk hoe belangrijk het is om naast het eventueel gebruik van medicijnen actief met gezonde voeding bezig te zijn. Behalve gezonde voeding blijft een gezonde leefwijze levenslang van groot belang. Ondanks de veelheid van kookboeken die jaarlijks verschijnen, is ”Levenslang lekker eten” voor deze speciale doelgroep zeker de moeite waard.