Boekrecensie

Titel: Salades, feest van smaken
Auteur: Sue Lawrence, met foto's van Gus Filgate

Uitgeverij: Schuyt & Co
Haarlem, 1999
ISBN 90 6097 518 9
Pagina's: 160
Prijs: ƒ 45,00

Recensie door Gonnie Taute - 15 december 1999

Oost-Indische kers op je bord

Iedereen weet hoe gezond rauwkost is, maar hoe vaak blijven onze salades niet steken bij wat krop- of ijsbergsla met plakjes tomaat, ei en kant-en-klare slasaus van de supermarkt? Met ”Salades” van Sue Lawrence kun je ontdekken hoeveel verrassende combinaties van ingrediënten mogelijk zijn. Het bevat internationale recepten uit Italië, Finland, Frankrijk, Mexico, India of Zuid-Afrika.

In dit 'kookboek' staat per pagina naast de recepten over de volle bladzijde een schitterende kleurenfoto van het recept. Leuk om te vermelden is dat per hoofdstuk de bladzijden een andere gekleurde rand hebben. De recepten zijn te vinden onder de alfabetisch gerangschikte ingrediënten. Zo tref je onder Tomaten bijvoorbeeld vijf recepten aan.

In aparte hoofdstukken bespreekt de schrijfster salades als voorgerecht, maaltijdsalades en vruchtensalades. De recepten vallen op door de duidelijke beschrijving van alle handelingen. Na de recepten volgt een overzicht van verschillende slasoorten en bladgroenten. Ooit postelein als salade geprobeerd of het blad en de bloemblaadjes van Oost-Indische kers?

Diverse vinaigrettes en dressings staan in het vierde en laatste hoofdstuk. Tip: schep de dressing er pas op het laatste moment door, zodat de salade knapperig en fris blijft. Het prachtig uitgevoerde boek geeft een andere kijk op salades, originele maar soms buitenissige combinaties. Niet alle ingrediënten zijn in ieders keuken te vinden. Een boek voor fijnproevers of voor hen die dat willen worden!