Boekrecensie

Titel: Tomaten op kleur, tomaten op smaak
Auteur: Peter Bauwens

Uitgeverij: Groen Boekerij, Kosmos-Z & K Uitgevers
Utrecht/Antwerpen, 1999
ISBN 90 215 33979
Pagina's: 95
Prijs: ƒ 34,90

Recensie door Anke Thomas-van Hout - 23 juni 1999

Tomaten in het zonnetje

De titel van ”Tomaten op kleur, tomaten op smaak” doet de tomaat eer aan. Voor tuin- en kookliefhebbers is dit prachtige, kleurige, gebonden fotoboek zeker de moeite waard om in bezit te hebben. Het lezen en kijken geeft meteen inspiratie om tomaten te verbouwen en de oogst in heerlijke recepten te verwerken.

Om tomaten te kweken, is geen grote lap grond nodig. Zelfs een pot op het balkon is een prima plaats om te experimenteren. De tomaat is niet meer weg te denken uit de Hollandse keuken. Soorten als de vleestomaat, de trostomaat en de kerstomaat zijn ronduit populair. Opmerkelijk is het om te lezen dat er 900 rassen bestaan, terwijl er in dit boek 500 worden beschreven. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de tomaat.

Begrippen uit de tomatenteelt en andere bijzonderheden worden in aparte, overzichtelijke tekstkopjes uitgelicht, zodat de desbetreffende onderwerpen snel zijn terug te vinden. De gemakkelijk leesbare teksten gaan vergezeld van de mooiste, kleurrijkste foto's.

Het laatste hoofdstuk geeft een aantal voorbeelden van het maken van salades, soep, tomatenketchup, chutney en jam. Tevens komt het bewaren van de tomaat aan de orde. Voor beginners en gevorderden geeft dit boek voldoende praktische informatie om aan de slag te gaan.