Boekrecensie

Titel: Een tweede jeugd voor uw tuin
Auteur: Stephen Anderton

Uitgeverij: Terra
Warnsveld, 1999
ISBN 90 6255 864 X
Pagina's: 160
Prijs: ƒ 59,00

Recensie door Liesbeth Witvliet-Braber - 12 mei 1999

Bij storm lijden oude én jonge bomen meeste schade

Verjonging van de tuin

Iedereen die bij verhuizing een oude of verwaarloosde tuin heeft geërfd, moet van de bestaande situatie iets maken. Hoe je een oude tuin aanpakt of hoe je je eigen tuin kunt verjongen, onthult Stephen Anderton in ”Een tweede jeugd voor uw tuin”. Praktische adviezen leiden stap voor stap door een project heen en geven suggesties over wat behouden dient te blijven, wat onaangetast, wat gered en wat gerooid moet worden.

Allereerst zal men een inventarisatie van de bestaande toestand moeten maken. Zijn er dode, zieke of door zwammen aangetaste bomen en struiken? Hoe is de structuur van de tuin, met name gelet op paden, muurtjes en bijgebouwtjes? Oude muren hebben soms een geweldige charme. Men moet ze pas repareren als het echt nodig is.

Verjongen van de tuin betekent voor de meeste mensen het ruimen van een aanzienlijk deel van te groot geworden bomen. Het is beter om niet te veel tegelijk te vervangen. Een gevarieerde leeftijdsopbouw is heel goed. Bij storm bijvoorbeeld lijden heel oude en heel jonge bomen de meeste schade.

Na het rooien van de bomen komt er meer licht in de tuin en zijn er ook weer mogelijkheden voor nieuwe, lage beplanting. Men moet zich dan afvragen hoeveel kleur men wil, of er vaste planten moeten komen of dat een tuin vol kleur met perkplanten gewenst is. De verharding speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Wat voor soort: tegels, klinkers, grind? Waar lopen de paden naar bijvoorbeeld de schuur en het compostvat?

Klus klaren
Alvorens te beginnen moet men rustig bekijken welke planten er allemaal opkomen. Het is dus beter om het eerste seizoen af te wachten. Wel kan er gestart worden met het opknappen van omheiningen en het verwijderen van lastige onkruiden, zoals haagwinde en zevenblad. Door de tuin simpelweg te onderhouden en te gebruiken, leert men de problemen en de mogelijkheden kennen. De plannen kristalliseren intussen verder uit.

Nieuwe harde tuininrichting, maar ook structuurbeplanting, zoals hagen, kunnen aangebracht worden. Later volgen bomen en struiken en als laatste komen de vaste planten, het gazon en de afwerking van de paden.

Een uitgebreide handleiding voor snoeien en verjongen is bedoeld om inzicht te geven in de manier waarop planten reageren op snoeien. Onmisbaar bij het renoveren van de tuin. Een uitgebreide lijst, van Abelia tot Yucca, komt aan de orde.

De binnenkant van de omslag spreekt over „het boek dat iedere tuinier ooit nodig heeft.” Dat is zeker waar, want iedere tuin behoeft op zijn tijd geheel of gedeeltelijk verjonging. Anderton schreef een uitstekend boek, waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe men een tuin moet aanpakken om hem een nieuwe, frisse aanblik te geven.